Prljanje grijača - zašto se to dešava

Prljanje grijača – zašto se to dešava

Prljanje grijača je normalna pojava kod svake e cigarete. Neki grijači se prljaju brže, neki sporije. Neke tekućine prljaju brže, neke sporije.

Hoće li se grijač uprljati brže ili sporije ne znači obavezno da je tekućina manje kvalitetna, no u nekim slučajevima može značiti i to. Što točno utječe na prljanje grijača:

 1. E tekućine u koje su dodane velike količine sladila puno brže prljaju coil. Korištenjem takve e-tekućine sladilo se taloži na samom grijaču i vrlo brzo ćete ga morati mijenjati – po našem mišljenju takve tekućine su uglavnom manje kvalitete i manjeg bogatstva okusa.
 2. Činjenica da se od neke tekućine manje prlja grijač može značiti da taj mix u principu nije kompleksan, nema puno komponenti već je običan i jednostavniji (primjer single arome) – ne znači obavezno da je kvalitetnija po samom kemijskom sastavu.
 3. Na brzinu prljanja grijača utječe i kvaliteta propilen glikola i biljnog glicerola. Kvalitetni PG i VG farmaceutske kvalitete manje prljaju grijače.
 4. Brzina prljanja ovisi o načinu parenja. Ako parite direct lung parite na višoj temperaturi, potrošnja tekućine je veća, kroz grijač prolazi više zraka = više prašine = brže će se prljati grijač
 5. Prljanje grijača ovisi i o samoj izradi grijača – nespretno napravljen grijač se brzo uprlja
 6. Kvaliteta žice od koje je napravljen grijač također utječe na brzinu prljanja.
 7. Brzina prljanja ovisi i o ambijentu gdje parite – ne zaboravite da grijač filtrira i sam zrak, ukoliko se nalazite u izrazito prašnjavoj prostoriji – grijač će se puno brže uprljati jer mora filtrirati prašnjav zrak koji ulazi prilikom korištenja uređaja.
 8. Kremaste tekućine u principu više prljaju grijač od onih ne kremastih.
 9. Određene duhanske tekućine koje simuliraju aromu lule ili cigare u principu često znaju brže prljati grijače od drugih
 10. udio arome u e tekućini također utječe na čistoću grijača – što je manje arome – to će se grijač sporije prljati – zato mi imamo pravilo “10% u mixu” gdje ne stavljamo više od 10% arome u mix.

Koliko često ćete morati mijenjati grijač?

 1. Tu pravila nema – mijenjate grijač kada primijetite da:
 • e cigareta više ne daje toliko pare koliko je davala prije
 • da je okus e tekućine drugačiji
 • da grijaču treba više da se zagrije
 • ako vidite da je tekućina u tanku promijenila boju u tamnu
 • ako vas parenje tjera na kašalj i stvara peckanje i nelagodu u grlu ili na jeziku

Ukoliko smo izostavili neki uzrok koji utječe na brže prljanje grijača svakako nas upotpunite komentarom!

Pratite nas i dalje na live streamu petkom, s početkom u 21 sat na Vaper Pub Twitch.tv kanalu!

Choose your Reaction!
 • Za sad nemam nikakvih problema s grijačima, ove koje sam slažem solidno traju a čak i na Zenith II na gotove grijače do sad parim skoro mjesec dana bez da sam promjenio grijač. OK, vjerovatno bih trebao već zamjeniti isti da sam pario samo na njemu, no kako kombiniram sa još 2 RTA Tanka tako mi je taj Z-Coil od 0.8 Ohma u još poprilično dobrom stanju. Na njemu rokam Jimmy-jevu The Čorbu, duhanska tekućina 6 mg nikotina, mrvica arome vanilije i to je to.

Leave a Comment