PUTOVANJE S E CIGARETOM

Putovanje s e cigaretom

Često se susrećemo s pitanje kako se mogu e cigarete unositi u avion, koliko e tekućine možemo nositi te možemo li slobodno prelaziti granice s osobnim isparivačem u torbi. Za početak je važno naglasiti da sve ovisi o tome u koju zemlju ulazite jer se zakoni o regulaciji vape proizvoda mogu značajno razlikovati od zemlje do zemlje. Prije nego što krenete na put, morali bi provjeriti je li dozvoljeno unijeti osobni isparivač kako ne bi riskirali da vam on bude oduzet na carini.

Ako pretpostavimo da putujete u zemlju u kojoj je parenje dozvoljeno zakonom te možete unijeti svoju e cigaretu, evo par smjernica za njeno ispravno pakiranje kao i pakiranje prateće opreme.

Kofer ili ručna prtljaga?

Vjerojatno već znate da je korištenje vaše e cigarete u zrakoplovu zabranjeno, ali možda se pitate kako spakirati svoje e cigarete i e tekućine u svoju prtljagu. Zračni prijevoznici obično zahtijevaju da se litij-ionske baterije nose u ručnoj prtljazi tako da ćete najvjerojatnije uvidjeti da ćete tamo morati držati svoje vape baterije. Također ćete otkriti da ste ograničeni na nošenje određenog broja baterija, a on se može razlikovati u ovisnosti o prijevozniku što bi vam preporučili provjeriti unaprijed.

Ako uzimate veću prtljagu ili kofer, ovdje možete spakirati svoje tekućine. Dobro ih je zapakirati u plastičnu vrećicu i zaštititi kako ne bi curile po vašoj odjeći. Ako letite samo s ručnom prtljagom, ne zaboravite da ćete svoje e tekućine morati spakirati u prozirnu vrećicu s ostalim tekućinama.

Ispraznite atomizer prije leta

Ovo nema veze sa zakonom ili regulacijama, već je samo savjet koji vam možemo dati kako bi izbjegli određene neugodnosti. Naime, tlak zraka može uzrokovati curenje kod čak i najkvalitetnijih atomizera tako da je svakako praktičnije ući u zrakoplov s praznim tankom i napuniti ga tek po slijetanju.

Koliko tekućine smijem ponjeti?

Sve tekućine, aerosoli, gelovi, kreme i paste koje se prevoze u avion moraju biti u bocama od 100 ml (ili manjim) i moraju stati u jednu plastičnu vrećicu od 1 litre. To uključuje pastu za zube, šampon, gel za kosu, balzam za usne, dezodorans – i e tekućine. Ako donosite više flaširanog soka za vape nego što stane u vrećicu od 1 litre dopuštene u vašoj ručnoj prtljazi, morat ćete ga staviti u kofer. Ako to učinite, dvaput ga pakirajte kako biste izbjegli dolazak na odredište s koferom punim mokre odjeće koja miriše na kremu od vanilije! Dobre vijesti: ne postoji ograničenje veličine za tekućine u predanoj prtljazi, a dopuštene su i kapsule i patrone.

Smijem li pariti na aerodromu?

Ovisi o aerodromu. Postoje oni koji imaju izdvojene dijelove za pušače pa tamo možete sasvim sigurno koristiti svoj osobni isparivač, a za sve ostale dijelove zračne luke koji nisu specijalno označeni ne možemo garantirati. Uvijek je najsigurnija opcija pitati nekoga od zaposlenih i ponašati se u skladu s pravilima.

Imate li vi kakvih iskustava s ovom temom – podijelite ga s nama u komentarima!

Pratite nas i dalje na Vaper Pub Youtube kanalu!

Choose your Reaction!
  • Mogu rec za domaće letove da ove chubby gorilla bočice kontaju očito kao 100ml i ne pitaju ništa. Također ne pitaju zašto nije u tip vrećici. Ja osobno držim u torbici sve. Baterije, dva moda i tanka i 100-200 ml tekućine ovisi koliko ostajem u ZG npr. Za međunarodne, ovako kako je napisano. S tim da je najbolje imat bočicu od 100ml sa sobom, a ostalo u velikoj prtljazi. Na kraju krajeva imaš dovoljno ako se velika prtljaga zagubi, a ako se to i desi di god se može vejpat može se i kupit tekućina🤷‍♂️

  • Iz mojeg iskustva letenjem, najbitnije je paziti na ovo sto je receno u clanku, tekucine do 100mL smiju u rucnu (carry on) prtljagu (nosio sam bocicu od 120 i tuzno gledao kako je letila u smetje). Nadalje, baterije obavezno u rucnu prtljagu, tu jednostavno nema popustanja, u posebnoj kutijici izvadjene iz moda (integrirane baterije su takve kakve jesu i zna biti pitanja; sve je ok dok se uredno objasni). Ostatak tekucina u “luggage”.
    Nisu carinici zlotvori, nego moraju striktno postivati pravila i tu nema izuzetaka. Ako igrate po pravilima, sve je ok.
    Neugodnih iskustava nisam imao (vecina zemalja EU). Izvan EU treba paziti na regulacije specificne zemlje, pogotovo USA.
    Gdje god da je na aerodromu dozvoljeno pusenje, tamo je isto tako i “vape” zona. Nema posebnih vape zona niti je dopusteno unutar aerodroma.

  • Ajde konačno članak na tu temu koji se može linkati ljudima na fb koji svako malo pitaju pitanja o e-cigaretama i letovima… Nadam se da će u komentare još netko dopisati neku dodatnu informaciju iz prve ruke, a ako je redovni “letač” 🙂

Leave a Comment