Sastav e tekućine

Sastav e tekućina

Koji je sastav e tekućina?

Koji je točno sastav e tekućina:
– biljni glicerol – čini 50-70% e tekućine
– Propilen Glikol
– Prehrambena aroma
– Nikotin

Biljni Glicerol

Biljni glicerol je gusta tekućina koja u e tekućini najviše pridonosi osjećaju gustoće pare koju udišete te utječe na samu količinu pare. Biljni glicerol je poznat kao naj benigniji dodatak prehrambenim proizvodima i možete ga naći u naj različitijim namirnicama, od keksa, sladoleda do pseće hrane. Slatkastog je okusa, potpuno proziran.

Propilen Glikol

Propilen Glikol je rjeđi, on služi kao nosioc arome, poznato je da e tekućine s više propilen glikola imaju čišći okus, no isto tako je zaslužan za “throat hit” – onaj osjećaj stezanaj u grlu. U samu e tekućinu se stavlja i kako bi se ista razrijedila, što je pogotovo bitno u zimskim danima jer se biljni glicerol zna doslovce toliko zgusnut od hladnoće da grijači prestanu natapati i dolazi do dry hita. Propilen glikol se nalazi također u čitavom mnoštvu prehrambenih i kozmetičkih proizvoda a između ostalog i u standardnim cigaretama.

Razlika je naravno u tome kada propilen glikol “gori” u cigareti i kada isparava što je bezopasno.

Prehrambena aroma – budimo iskreni – ovo je u principu “najopasnija” komponenta e tekućine – vjerovali ili ne.
Sad će mnogi reći “kako vi sad pišete tako to a proizvođači ste”, pa upravo zato.

Prehrambena aroma

Prehrambena aroma je niz kemijskih spojeva dobivenih umjetnim putem. Ti kemijski spojevi mogu biti nestabilni već na nižim temperaturama – primjerice 180 stupnjeva Celzijus. Prosječna e cigareta u normalnom režimu rada grije e tekućinu od 170-180 do 220-230 stupnjeva.

Nakon detaljnijeg istraživanja i u suradnji s institucijama u RH doznali smo koje su to arome, na kojoj temperaturi dolazi do neželjenih spojeva te ih eliminirali. To su mahom bile arome čokolada, kakaa, neke arome meda, kave i slično.

Samim time je donešena i odluka da ne trpamo u e tekućine arome kako to rade ostali proizvođači već da se limitiramo sami na 10%. Praksa mnogih proizvođača, pogotovo onih iz inozemstva je da proizvode e tekućine izuzetno intenzivnih i slatkih okusa ne vodeći računa o dobrobiti potrošača i konzumenata.

To nije dobro ne samo zbog gore navedenih razloga nego i iz samog razloga ugode korištenja. Naime e tekućina s visokim udjelom arome zasitit će puno brže okusne dijelove jezika čime će doći do zamora i tako zvanog “vapers tongue” odnosno momenta kada više ne osjetite okus.

Limitiranjem količine arome na 10% smanjili smo udio opasnih kemikalija na minimum, spriječili nastanak vapers tonguea koji zna biti iritantan.

Nikotin

I na kraju nikotin. Nikotin ima slična svojstva kao kofein. Sam po sebi često ne stvara ovisnost, u cigaretama se nalazi sa još čitavim mnoštvom kemikalija koje ubrzavaju njegovo djelovanje i samim tim ga stvaraju ovisnijim. Također nikotin sam po sebi nema kancerogena svojstva. On spada pod teške otrove u visokim koncentracijama, no u malim koncentracijama kao ovima što se nalaze u e tekućinama ima svojstvo stimulansa.

Osim propilen glikola i biljnog glicerola ostale komponente nisu neophodne za sastav e tekućine. Biljni glicerol i Propilen Glikol su primarni dijelovi koji čine e tekućinu, aroma i nikotin su za onaj dio “užitka” (u nedostatku boljeg izraza).

Ukoliko imate pitanja vezana za sastav e tekućina slobodno nam se obratite putem maila te svakako pogledajte informativne videe na Vaper Pub Youtube kanalu.

Choose your Reaction!
  • Kako se smatram početnikom u Vejpanju, ovaj i još neki tekstovi tu na stranici su mi baš dobro sjeli, reklo bi se…k’o budali šamar 😉

Leave a Comment