Smok Morph 2 (mod) – Dobar, ali…

1

Smok, proizvođač kojeg osobno ne preferiram. Ne vidim smisao u konstantnom izbacivanju “novih” (op.a. jako veliki navodnici) uređaja čija namjena nije ništa drugo nego hype. Ponavljanje uhodanih i već dobro poznatih rješenja iz jednog pakiranja u drugo, a sâmo to pakiranje ne razlikuje se nešto previše od onog prijašnjeg. No, sjećam se kada sam počinjao s parenjem, Smok mi je bio pojam dobrog uređaja, a sada (nakon par godina u svijetu pare) moram priznati kako sam bio jako u krivu. Prva simpatija koju sam imao prema ovom proizvođaču je davno splasnula i sada ga gledam drugim očima.

Sadržaj pakiranja i anatomija moda

Morph 2 dolazi u nešto većoj kutiji nego drugi uređaji s kojima sam se susretao. U kutiji, uz mod, dobijete USB-C kabel za punjenje i knjižicu s uputama za korištenje. Zaista ništa posebno od sadržaja, no dobijete sve što vam treba. Na kutiji se nalazi naziv proizvođača. naziv uređaja i sva ona silna literatura i simboli koje treba imati ovakav uređaj.

Na vrhu, kao kod većine modova, imamo 510 vezu koja je sa šasijom spojena pomoću tri vijka kako bi gornja ploča ostala čvrsta čak i kada se mod “razloha” korištenjem. Okidač se nalazi bočno i pri vrhu, a vrlo je lijepo osmišljen. Malo je izbočen u odnosu na šasiju i time omogućuje spoznaju da u svakom trenu znate gdje se nalazi te gdje se, posljedično, treba pritisnuti kako biste aktivirali mod. Cijeli mod je omotan kožom (barem ovaj koji ja koristim), a šavovi na njoj su stvarni (za razliku od nekih drugih proizvođača koji ponekad imitiraju šavove tamo gdje bi oni trebali zaista postojati).

Ekran se nalazi sprijeda i okružen je metalnom pločicom koja izgleda kao štit, a radi se o 0.96 inčnom TFT ekranu koji stavke prikazuje u boji. Od informacija pri vrhu imate obavijest o režimu rada u kojem ste trenutno, postotak baterije s grafičkim prikazom, otpor koji pruža grijač i voltažu koju dobivate iz baterije. Ovisno o režimu rada, u ovom bloku pojavljuje se broj Watta koji šaljete u grijač ili temperatura ako koristite mod u TC režimu. Ispod nalazimo dva bloka s informativnim programom (broj puffova i štoperica za zadnji puff) koji je po meni apsolutno nebitan dio sučelja, ali postoje ljudi koji smatraju i te informacije potrebnima.

Ispod ekrana se nalaze dvije tipke kojima se krećete kroz režime rada i ostale stavke na sučelju. Tipke se mogu zaključati istovremenim pritiskom na oba prekidača. USB-C port dolazi u zaista neobičnoj konfiguraciji – naime, okrenut je vertikalno i vjerujem kako je to bila odluka dizajnerskog odjela budući da nije uzeto u obzir kako će se takvim pozicioniranjem kabela za povezivanje on lomiti bez razloga.

Smok mi je osobno veliki prijestupnik što se tiče brandinga. Ovaj mod ima Smok logo na boku, utisnut u kožu, na poleđini ogromni tisak Morph 2 i na poklopcu od baterije gdje, kao što pogađate, piše Smok. Neukusno, pretjerano i nemaštovito.

Na dnu nalazimo poklopac prostora za baterije koji funkcionira na šarkice i polugicu. Zaista nesretno rješenje, pošto se u praksi pokazalo kako su poklopci na magnet puno praktičnije i trajnije rješenje. Na vrhu poklopca se nalaze oznake za polaritet baterija koje su dobro vidljive. Mod koristi baterije 18650.

Chipset i performanse

Morph 2 posjeduje IQ-S chip kojem Smok reklamira sulude brzine okidanja, što nema smisla ni mjeriti, a tokom testiranja pokazao se dosta responzivnim. Pritiskom na okidač atomizer glatko radi i mod ujednačeno isporučuje struju. Kontrole rada su jednostavne i slične kao na drugim modovima. Pet pritisaka na okidač je paljenje i gašenje, s tri pritiska ulazite u izbornik, dok je jedan pritisak potvrda postavke i okidanje grijača. Od režima rada imamo Power koji nam donosi kontrolu Watta, a Temperature control omogućava nekoliko profila korištenja, ovisno o materijalu od kojeg je napravljen grijač. Korak na regulaciji snage iznosi 1 W, a na TC iznosi 1 stupanj Celzijusa ili Farenheita.

Od sigurnosnih sustava tu su cut off, mogućnost detekcije atomizera (novi ili stari coil). Još su tu standardni sustavi za detekciju kratkog spoja, pregrijavanja, obrnutog polariteta baterija i slično. Svi ti sustavi rade “u pozadini”

Naprednije sposobnosti poput Boosta, Voltage, Bypass ili Variable Curve nisu prisutne na ovom chipu i to je šteta. Osobno koristim Boost mode na drugim modovima i osjetim veći intenzitet arome kada postoje takve mogućnosti.

Dojmovi nakon korištenja i zaključak

Morph 2 ima svoje mušice koje su izraženije nego kod drugih uređaja. Izostanak naprednijih sposobnosti moda (uz chipset koji nije generički) je popriličan propust, no to treba samo navesti budući da ne predstavlja realan problem za korištenje. Pozicioniranje USB-C konektora je izrazito nezgodno izvedeno, a vjerojatno će predstavljati problem zbog lomljenja kabla. Dizajn i smještaj poklopca za baterije je definitivno loša strana ovog moda i tu je postojala mogućnost za bolju izvedbu (npr. kao na Rigelu).

Uređaj radi i to je sve što mogu reći. Sve ove mane koje su navedene ne predstavljaju problem u svakodnevnom radu, nego su rezultat loših dizajnerskih odluka.

Što se tiče dizajna, ovdje se radi o klasičnom Smoku; neobičan, upečatljiv sa snažnim bojama i kontrastima te mnoštvom brandinga.

Solidan uređaj za nekoga tko koristi tvorničke grijače i nisu mu bitne neke od mogućih naprednijih sposobnosti moda. Može doći u obzir novim korisnicima ili nekome tko ima staža, a nije iniciran u rebuild sektu.

Choose your Reaction!
  • Odlična recenzija. Nego, jel samo mene ovaj uređaj podsjeća na Aspire Rhea 200W ili sam zabrijao?

Leave a Comment