Španjolska bi mogla postaviti daljnja ograničenja na prodaju i distribuciju vapea

Ministarstvo zdravstva traži zabranu internetske prodaje proizvoda za vaping, kao i ograničenje prodaje na specijalizirane trgovine duhana.

Kraljevska uredba 579/2017 zakon je koji se odnosi na proizvodnju, oglašavanje i prodaju proizvoda za vaping u Španjolskoj. Uredba u osnovi prevodi Direktivu o duhanskim proizvodima (TPD) u španjolske propise, a na snazi ​​je od 11. lipnja 2017.

A sada, piše Euro Weekly, španjolska je vlada krenula s uvođenjem daljnjih ograničenja na prodaju i distribuciju e-cigareta, a Ministarstvo zdravstva kaže da im je cilj preformulirati lokalni zakon protiv pušenja i proširiti ga na upotrebu e-cigareta jer uzrokuju “štetne kratkoročne učinke”.

Predvođeno Carolinom Darias, ministarstvo je izjavilo da je zabrinuto zbog prodaje uređaja jer “postoji velik broj web stranica na kojima se uređaji na bazi nikotina mogu kupiti online, a metode za sprječavanje pristupa maloljetnicima nisu ni dovoljne ni učinkovite.” U tu svrhu traže zabranu internetske prodaje proizvoda za vaping, te ograniče prodaju na specijalizirane trgovine duhana.

Predlaže se opći porez na e-tekućinu

Slično prošle godine, španjolsko Ministarstvo financija reklo je da želi pooštriti regulatorni okvir za duhan, kako bi bio u skladu sa standardima WHO-a i EU TPD. Krovna organizacija – Nacionalni odbor za prevenciju pušenja (Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT) pripremila je izvješće za Ministarstvo zdravlja u kojem predlaže trošarinu na temelju količine e-tekućine i sadržaja nikotina.

Izvješće predlaže opći porez na e-tekućinu po prosječnoj stopi EU od 0,15 € po ml, s dodatnim elementom za sadržaj nikotina od 0,006 € po mg. Grupa je rekla da bi s prosječnom poreznom stopom od 35,6%, španjolska vlada mogla prikupiti 35 milijuna eura prihoda godišnje od poreza. “Ovo je održiva opcija za španjolsko gospodarstvo”, rekao je glasnogovornik CNPT-a za ECigIntelligence. “Vlada bi ostvarila ekonomski povrat, dok bi u isto vrijeme promicala smanjenje potrošnje ovih proizvoda.”

Komentirajući predloženi porez, ECigIntelligence je nedavno istaknuo da bi, ako španjolska vlada doista pristane na porez, lokalna industrija vapea bila duboko pogođena. Agencija vjeruje da je prijedlog CNPT-a trenutno u internoj raspravi između Ministarstva zdravlja i Ministarstva financija.

Choose your Reaction!
Leave a Comment