Španjolska nevladina organizacija poziva Europsku komisiju da ograniči prodaju vape opreme

Europska komisija (EK) upravo je najavila registraciju Europske građanske inicijative (ECI) pod nazivom ‘Poziv za postizanje okruženja bez duhana i prve europske generacije bez duhana do 2030.’, kojom se Komisija poziva na zabranu prodaje duhanskih i nikotinskih proizvoda svima rođenima nakon 2010.

Raspravljajući o ovoj objavi u priopćenju za tisak, direktor Svjetskog saveza vejpera (WVA) Michael Landl, rekao je da je ova inicijativa jasan primjer dezinformacija koje kruže o vapingu. “Ova inicijativa pokazuje široko rasprostranjene dezinformacije o različitim nikotinskim proizvodima. Ne možemo imati jedinstveni pristup za vrlo različite proizvode. Gotovo sva šteta od pušenja dolazi od tisuća drugih kemikalija u duhanskom dimu, a ne od nikotina. Alternative poput vapinga znatno su manje štetne i dokazano su učinkovite metode za prestanak pušenja. Zabrana neće učiniti ništa osim koštati života.”

Štoviše, dodao je, WVA postavlja pitanje je li zabrana prodaje vezana uz godinu rođenja uopće praktična. “Kako bi to trebalo funkcionirati u praksi? Za nekoliko godina trgovine bi morale provjeravati osobne iskaznice pedesetogodišnjaka. Ovo neće uspjeti. Ta će pravila biti zanemarena ili će stvoriti veliko crno tržište. Oba su ishoda štetna za javno zdravlje. Osim nepraktičnosti, generacijske zabrane mogu biti nezakonite u Europi jer se protive jednakom i poštenom tretmanu građana EU-a – stupu Lisabonskog ugovora. Štoviše, moralno je pogrešno uskraćivati ​​smanjenje štete mlađim generacijama. Umjesto da stigmatiziramo pušače, trebamo im dati sve prilike da jednom zauvijek prestanu pušiti”, dodao je Landl.

Ovi postupci pokazuju pojačani pritisak na EK

U međuvremenu, organizatori inicijative imaju šest mjeseci da prikupe milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica kako bi natjerali EK da reagira na njihov prijedlog. Landl je objasnio da, iako registracija ECI-ja nije odobrenje Komisije, to pokazuje da pritisak na EK raste.

“Registracija ove inicijative pokazuje da raste pritisak skupina protiv smanjenja štete na institucije EU-a. Ovo nije dobar znak u pogledu nadolazećeg ažuriranja Direktive o duhanskim proizvodima. Buduća regulativa mora se temeljiti na znanosti i iskustvu milijuna potrošača. Manje štetne proizvode treba tretirati drugačije nego cigarete. Prohibicija nikad nije uspjela niti će uspjeti. To samo stvara goleme neželjene posljedice i šteti javnom zdravlju. Upravo suprotno od onoga što svi želimo”, dodao je Michael Landl.

EK je nedavno najavila da bi prijedlog revidirane Direktive o trošarinama na duhan (TED) trebao biti javno objavljen početkom četvrtog tromjesečja 2022. Najava je objavljena tijekom digitalne konzultacije koja je održana 18. svibnja. Na online događaju bili su prisutni dužnosnici Komisije i druge zainteresirane strane kao što su liječnička i maloprodajna udruženja, trgovci na malo te predstavnici znanstvene i duhanske industrije.

Choose your Reaction!
Leave a Comment