Što je vaperski jezik i kako ga se riješiti

2

Vaperski jezik je stanje u kojem – neočekivano i bez upozorenja – vaper gubi sposobnost kušanja tekućine za e-cigarete, odnosno osjećanja arome. Ovo je gotovo univerzalni fenomen jer će ga većina vapera iskusiti s vremena na vrijeme. Vaperski jezik obično traje nekoliko sati do nekoliko dana, ali neki vaperi na forumima tvrde da može potrajati i do puna dva tjedna.

Prije nekoliko godina, ta je fraza postala uobičajena jer su mnogi vaperi povremeno primijetili da im se na jeziku iznenada pojavila debela prevlaka koja je blokirala sposobnost okusa. Iako vaperov jezik neće naštetiti apsorpciji nikotina ili proizvodnji pare, sposobnost kušanja punog okusa arome za e-cigarete jednako je važna za uživanje u iskustvu. U ovom vodiču razmatramo uzroke i devet načina da ih prevaziđemo.

Zašto ne osjećate okus vaše e-tekućine?

U ustima imamo od 2.000 do 8.000 okusnih pupoljaka i oni se, srećom, obnavljaju svakih deset dana. Vašem osjetilu okusa potrebna je pljuvačka kako bi vaši okusni pupoljci pravilno radili. Vaping ponekad može uzrokovati suha usta jednostavno zahtijevajući toliko disanja na usta (udisanje vapea), što može isušiti slinu. Kada nemamo dovoljno sline, sposobnost okusa gotovo da i ne postoji.

„Umor okusa“ je još jedan krivac za vaperski jezik jer olfaktorno osjetilo gubi percepciju arome što joj je duže izloženo. Vaš njuh i vaši okusni pupoljci rade zajedno za punu percepciju okusa. Općepoznata je činjenica da miris čini do 70% percipiranog okusa.

Posljednji razlog zašto neki misle da imaju jezik vapera jest pušenje ili tek nedavni prestanak pušenja. Postoje istraživanja koja pokazuju da problemi s kušanjem mogu biti posljedica pušenja. Ako ste tek nedavno prestali, a pogotovo ako još uvijek pušite, vaša će sposobnost potpunog okusa biti otežana. Ne postoji određeni vremenski okvir kada će se to ispraviti, ali opće pravilo je do mjesec dana od trenutka kada ste prestali.

9 načina da se riješite vaperskog jezika

 1. Pijte više vode: Ostati hidriran ne samo da je bitno za zdravlje, već vam može pomoći da osjetite arome za e-tekućine u njihovom punom sjaju. Povećajte količinu vode pijete, pogotovo ako često parite. Bez obzira na uzrok suhih usta, prva preporuka je uvijek piti više vode.
 2. Smanjite unos kofeina i alkohola: pića koja sadrže kofein ili alkohol mogu početi sušiti usta pri kontaktu, a klasificiraju se kao diuretici što znači da vas tjeraju na češće mokrenje. To može dovesti do dehidracije, što će uzrokovati vaperov jezik.
 3. Koristite proizvod za oralnu hidrataciju: Postoje pomagala za oralnu higijenu koja mogu privremeno izliječiti suha usta. Ovi proizvodi dolaze u različitim oblicima uključujući vodicu za ispiranje usta, sprej, pastu za zube i gel za noć. Po mogućnosti birajte one koji ne sadrže alkohol.
 4. Očistite jezik: Održavanje jezika čistim još je jedan način da osigurate optimalan okus svog vapea. Ne zaboravite oprati jezik, a na mnogim četkicama za zube postoje i strugači za jezik za uklanjanje filma koji se nakuplja na vašem jeziku.
 5. Prestanite pušiti: Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje je prestati pušiti. To će također biti od koristi za vašu sposobnost okusa. Ako ste tek nedavno prestali, možda će trebati neko vrijeme da vam se vrati ukus.
 6. Pravite duže pauze između puffova: ako ste lančani vaper, to će utjecati na vaše receptore okusa i mirisa. Jedan od načina da smanjite razmake između puffova je povećanje razine nikotina. Veći nivo nikotina trebao bi vas zadovoljiti na dulje razdoblje bez potrebe za još jednim uvlačenjem. Ako niste zainteresirani za povećanje količine nikotina, samo napravite duže pauze između dva povlačenja kako biste odmorili svoje okusne pupoljke.
 7. Promijenite e-tekućine: ako stalno koristite isti okus, na kraju će biti manje osjetan nego što je izvorno bio. Iskoristite ovo kao priliku za eksperimentiranje s okusima koje inače ne volite. Kako odabrati najbolju e-tekućinu? Odmorite se od svog cjelodnevnog vapea, uvijek mu se možete vratiti kasnije. Idealno bi bilo da probate upotrijebiti okus u potpuno drugoj kategoriji. Na primjer, isprobajte okus voća i slatkiša ukoliko obično koristite duhanske e-tekućine i obrnuto.
 8. Isprobajte okus s mentolom ili hladilom: čak i ako vam se ne sviđaju okusi mentola, možda je baš to upravo ono što vam sada treba. Mentolu zapravo nije potreban miris ili okus da bi se percipirao. Mentol aktivira termoreceptore, zbog čega ga možete osjetiti u očima ili na koži. E-tekućine s mentolom mogu vam pomoći da resetirate svoje okusne pupoljke.
 9. E-tekućine bez arome: Parenje bez arome je slično kao da napravite pauzu od e-cigareta, ali bez da to zapravo učinite. Nikotinska baza bez arome nema nikakav određeni okus – samo laganu slatkoću – tako da vaperski jezik ovdje nema nikakvog utjecaja. Pronađite omjer VG/PG koji vam odgovara, dodajte nic shot i spremni ste za parenje.

Ako vaperski jezik i dalje ne prestaje nakon svega što smo naveli gore, moguće je da se radi o nuspojavi nekih od lijekova koje uzimate. Probajte napraviti par dana pauzu od e-cigareta bez da se vratite pušenju ukoliko je moguće.

Tags:
Choose your Reaction!
 • Za ovih skoro pa punih godinu dana koliko vejpam, nije mi se dogodilo da imam takozvani vejperski jezik.
  Više put mi se dogodilo da imam takozvani veparski jezik 😉 😛 😀
  Kad dođem u doticaj s nečime što mi je fino, to izgleda k’o da si vepra pripustio na napoj 😂

 • Meni se to desi ako cijeli dan imam istu tekucinu. Zato uvijek imam jednu za uz kavu, jednu onak za popodne, i jednu za navecer…to je uvijek neka sa hladilima. I to je to 😁😁

Leave a Comment