Studija se bavila uporabom duhanskih proizvoda i respiratornim simptomima kod mladih

3

U nedavnom istraživanju ispitana je uporaba duhanskih proizvoda i respiratorni simptomi na nacionalno reprezentativnom uzorku od 21.057 adolescenata/mladih odraslih osoba Americi u dobi između 12 i 24 godine.

Pod naslovom “Korištenje duhanskih proizvoda i funkcionalno važni respiratorni simptomi među adolescentima/mladim odraslim osobama u SAD-u”, analiza je izvukla podatke iz Vala 4 (2016.-17.) studije Procjena pušenja i zdravlja stanovništva (PATH).

Istraživački tim imao je za cilj utvrditi prisutnost respiratornih simptoma postavljanjem pitanja o hroptanju i noćnom kašlju na graničnom rezultatu povezanom s lošijim funkcionalnim zdravstvenim statusom. Zatim su usporedili odgovore s korištenjem duhana u posljednjih 30 dana kod onih koji nikada nisu pušili u odnosu na korisnike zapaljivih duhana, onih koji puše samo nezapaljive duhane (grijani duhanski proizvodi i vape) i bivših korisnika; ili učestalost korištenja cigareta i/ili e-cigareta.

Prikupljeni podaci pokazuju da su pušenje cigareta, uporaba marihuane i izloženost pasivnom pušenju bili povezani s funkcionalno važnim respiratornim simptomima kod adolescenata/mladih odraslih osoba. Štoviše, rizik se povećavao s učestalošću korištenja cigareta, ali ne i korištenja e-cigareta.

Veća učestalost pušenja cigareta je bila povezana s funkcionalno važnim respiratornim simptomima za kategorije učestalosti. Učestalost korištenja e-cigareta nije bila povezana s funkcionalno važnim respiratornim simptomima”, objašnjava Sažetak studije.

Brojna istraživanja potvrđuju da je vaping mnogo sigurniji od pušenja

Ranija studija nagrađivanog i renomiranog stručnjaka za zdravlje dišnog sustava i smanjenje štetnosti duhana, prof. Riccarda Polose, pod naslovom “Zdravstveni učinci kod pušača s KOPB-om koji prijeđu na elektroničke cigarete: retrospektivno-prospektivno trogodišnje praćenje”, pokazala je da pacijenti koji boluje od ozbiljne kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i potpuno se prebace s cigareta na e-cigarete, izvještavaju o poboljšanju respiratornih simptoma. U međuvremenu oni koji su nastavili pušiti nisu iskusili nikakvu promjenu ni u jednoj mjeri ozbiljnosti bolesti.

Slično tome, sveobuhvatni pregled koji je također provo Polosa u kolovozu 2019., a koji je proveden s ciljem analize učinaka vapinga na zdravlje pluća u usporedbi s onima pušenja, još je jednom pokazao da vaping puno manje šteti plućima od pušenja.

“Kritički procjenjujemo objavljena istraživanja o dišnom sustavu koja istražuju učinke EC-a u pretkliničkim modelima, kliničke studije ljudi koji su s duhanskih cigareta prešli na e-cigarete i istraživanja stanovništva. Procjenjujemo studije s obzirom na kvalitetu njihove metodologije i točnost njihove interpretacije. Za odgovarajuću procjenu utjecaja uporabe e-cigareta na ljudsko zdravlje hitan je prioritet rješavanje uobičajenih pogrešaka i razvoj čvrstih i realnih metodoloških preporuka,” stoji u sažetku studije.

Choose your Reaction!
  • Taman sam jučer sa ženom komentirao kako, otkad parimo, tj. zadnjih 8 godina, nismo uopće imali problema sa sezonskim bolestima koje su vezane za pluća – ako nas i ulovi neka prehladica, kao što nas je ulovila zadnjih par dana – nikad se to ne “prelije” na pluća ili neko iritiranje u istima kao što je to bilo nekad kad smo pušili, a i sama prehlada traje puno kraće – tj. tijelo se prije oporavi.

    • Darko, dosta sam “fufljava” po tom pitanju, po zimi, jednom minimalno, a nekad i dva, tri puta, grlobolja, kašalj, antibiotici..užas. Ne želim biti bolesna, ali, nadam se da će i tu biti promjene nabolje. Hrpa stvari je povezana i sa imunitetom, no mislim da je pušenje puno toga odigralo 🙁

Leave a Comment