Švedska vlada upravo je objavila planove za zabranu vape aroma

Švedska je upravo objavila planove za zabranu svih aroma za e-cigarete osim duhana. Najava je mnoge iznenadila, pogotovo s obzirom na to da je 2018. godine Švedska postigla status bez pušenja podržavši korištenje drugog nikotinskog alternativnog proizvoda – snusa.

U grafikonu koji je EU objavila u svibnju 2017. kao dio istraživanja o pušačkom ponašanju u cijeloj Uniji, Bugarska, Grčka i Francuska su navedene kao zemlje s najvećom stopom pušenja od 36%, 35% i 33%. Na  dnu ove liste bile su Nizozemska, Danska i Ujedinjeno Kraljevstvo, sve sa 16%, i konačno, Švedska, s impresivnih 5%.

Poništavanje postignutog uspjeha?

Švedska je poznata po tome što je taj status dostigla usvajanjem strategije smanjenja štete i to prvenstveno tako što je odobreno korištenje snusa za prestanak pušenja.

Snus je vlažna vrećica duhanskog praha koja se stavlja ispod gornje usne na dulje vrijeme. U cijeloj EU ovaj proizvod je legalan samo u Švedskoj, gdje se smatra učinkovitim proizvodom za smanjenje štete od duhana. Međutim, također se široko koristi u Danskoj i Norveškoj. Zapravo, snus nije doveo samo do toga da se Švedska može pohvaliti najnižom stopom pušenja u Europi, nego što je još važnije i do izvještavanja o najnižim stopama raka pluća na cijelom kontinentu.

Korak unatrag

Raspravljajući o planiranoj zabrani okusa, direktor Svjetske alijanse vapera (WVA) Michael Landl rekao je da bi, ako mjera stupi na snagu, 150.000 bivših pušača u Švedskoj koji sada umjesto pušenja koriste e-cigarete, moglo biti prisiljeno vratiti se na cigarete. “Zabrana okusa mogla bi natjerati tisuće bivših pušača u Švedskoj da se vrate to štetnoj navici koja ugrožava zdravlje.

Istraživanja koja smo već prenosili na Vaper Pubu pokazuju da je više nego dvostruko veća vjerojatnost da će pušači prestati pušiti uz pomoć raznovrsnih vape okusa. Ako ove aroma budu zabranjene, 150.000 vapera – što je ekvivalent gotovo cjelokupnoj populaciji Uppsale – izgubilo bi svoje okuse i moglo bi se vratiti pušenju. To bi bio veliki korak unatrag u borbi protiv pušenja i povezanih bolesti.”

“Zabrinjavajuće je da zemlja poput Švedske, poznata po svom pragmatizmu, tako grubo pristupa vapingu. Političari su izgubili zdrav razum, a patit i će vaperi i pušači”.

U priopćenju za javnost je dalje objašnjeno da švedska vlada namjerava nametnuti strože propise o alternativnim nikotinskim proizvodima, uključujući vaping i nikotinske vrećice. Planirano je da ove izmjene stupe na snagu 1. kolovoza 2022., ali dijelovi prijedloga stupit će na snagu 1. siječnja 2023. odnosno 1. siječnja 2024. kako bi se potrošačima i proizvođačima dalo vrijeme da se prilagode novim zahtjevima.

Choose your Reaction!
  • Ovi su se pogubili. Dakako da treba kontrolirati kvalitetu proizvoda i donositi regulative i propise, ali zabranjivati…

  • Protiv farmaceutskog i duhanskog lobija se ne može, to su grane koje financiraju veći dio BDPa svake drzave. + naravno neizostavni alkohol.

    • Upravo tako, Vedrane. Prodaja cigareta mrvu padne dolje, lobiji dižu političare na noge i onda se donose ovakvi planovi koji se kasnije sprovode u zakone. Ništa se dobro iz ovoga neće izroditi. Još ako ih ostali budu slijedili… -_-

Leave a Comment