Švicarska predlaže porez na e-tekućine

2

Dana 17. prosinca 2021., švicarsko savezno vijeće objavilo je plan oporezivanja e-tekućina na temelju njihovog sadržaja nikotina.

Savezno vijeće predlaže proširenje postojećeg poreza na duhan na tekućine za cigarete, a planira to učiniti po stopi koja odražava nižu razinu toksičnosti proizvoda. Vlada ne želi obeshrabriti pušače od prijelaza s pušenja na vaping, stoga predlaže poreznu stopu koja je 77% niža od one koja se nameće na obične cigarete.

Osim toga, planira se porez na e-tekućinu u odnosu na različite sadržaje nikotina u proizvodima. Zapravo, jedna ideja je oporezivanje sadržaja nikotina u tekućinama za vape za otvorene sustave, dok bi se za jednokratne uređaje ili one koji koriste patrone porez temeljio na količini tekućine koja se u njima nalazi bez obzira na sadržaj nikotina.

Vlada vjeruje da bi se takav porez mogao lako naplatiti i da bi godišnje generirao oko 15,5 milijuna CHF, što bi moglo ići na socijalne usluge. Prijedlog Saveznog vijeća, o kojem će se raspravljati do 31. ožujka 2022., odgovara na prijedlog koji su parlament i Vijeće država odobrili u ožujku 2021. godine.

Učinci poreznih stopa na duhan na potrošnju dok odraslih

U međuvremenu, nedavna studija objavljena u časopisu Journal of Risk and Uncertainty koja se bavi učinkom tradicionalnih poreznih stopa na cigarete i e-cigarete na stope potrošnje duhana za odrasle, pokazala je da su povećane porezne stope na proizvode za vaping izravno proporcionalne povećanim stopama pušenja.

Studija pod nazivom “Učinci poreznih stopa na tradicionalne cigarete i e-cigarete na upotrebu duhanskih proizvoda za odrasle” analizirala je učinke poreza na tradicionalne cigarete i proizvode za e-cigarete na obrasce korištenja istih proizvoda među odraslim osobama u Sjedinjenim Državama. Istraživači su ispitali podatke iz Sustava za nadzor faktora rizika ponašanja i Nacionalne ankete o zdravstvenom intervjuu (NHIS) u razdoblju od 2011. do 2018. godine.

Istraživanje je pronašlo dokaze da viši porezi na tradicionalne cigarete smanjuju pušenje odraslih i povećavaju upotrebu e-cigareta kod odraslih. Slično, više porezne stope na e-cigarete povećale su upotrebu tradicionalnih cigareta i smanjile korištenje e-cigareta.

“Učinci višestrukog oporezivanja podrazumijevaju da su proizvodi ekonomski supstituti. Naši rezultati sugeriraju da bi predloženi nacionalni porez na e-cigarete od 1,65 USD po mililitru tekućine za vaping povećao udio odraslih koji dnevno puše cigarete za otprilike 1 postotni bod, što bi značilo 2,5 milijuna dodatnih odraslih pušača dnevno u usporedbi s protučinjenicom da nemaju porez”, stoji u Sažetku studije.

Choose your Reaction!
  • Voli država zavući gramzive prste u svačiji džep, to je tako oduvijek i ostat će tako.
    Al’ Ameri su posebna sorta, jbt..1.65 $ po ml tekućine, bit će da su se bunike najeli 😀

Leave a Comment