TOP 10 DEZINFORMACIJA O E CIGARETAMA

TOP 10 dezinformacija o e cigaretama 2/4

Više mladih pari nego puši

Priča u kojoj mladi ljudi počinju pariti u potrazi za nižim cijenama, boljim okusom i većom društvenom prihvatljivošću, a zatim prelaze na klasične duhanske cigarete čest je argument protiv e cigareta. Ponovljena istraživanja Action on Smoking and Health nisu uspjela pronaći dokaze za to, ali ovo je i dalje jedna od najvećih briga s kojom se susrećemo kada u pitanju korištenje osobnih isparivača.

Mnogi protivnici vapinga i dalje su uvjereni da ćemo, u nekom trenutku u budućnosti, vidjeti legiju novih pušača koji su e-cigaretama zarobili u ovisnost o nikotinu. Dakle, možete zamisliti kako su reagirali na vijest da je parenje danas popularnije od pušenja među američkim mladim ljudima.

Ova je vijest definitivno zanimljiva, a činjenice su neosporive-prema posljednjim podacima američkog Nacionalnog instituta za zlouporabu droga – 17% učenika 12. razreda koristilo je elektroničke cigarete, dok je samo 12% pušilo. Među mlađim tinejdžerima razlika je još dramatičnija, s više od dva puta više vapera. Naravno, mediji su to izvijestili, često alarmantno.

Ono što izvješće nije učinilo je ispričati cijelu priču u pravom kontekstu. Jedna ključna točka koja im obično nedostaje je da je stopa pušenja tinejdžera u SAD -u dramatično skočila prije pet godina i sada je na najvišoj razini ikada – samo upola manje nego prije 15 godina. Nemoguće je biti siguran postoji li ovdje veza, ali nije nerazumno zaključiti da vaping ne potiče pušenje – on ga zamjenjuje. To je potkrijepljeno podacima CDC -a koji pokazuju da je, iako se tinejdžersko vaping povećalo, ukupna upotreba nikotinskih proizvoda opala.

Para iz e cigareta sadrži metale

Moguće, ALI…  Metalne komponente vremenom se polako razgrađuju, a molekule iz spremnika mogu završiti suspendirane u vašoj tekućini. Sitne čestice često se odvajaju od zavojnice zbog toplinskog naprezanja, a ako u raspršivaču postoje lemljeni spojevi (uobičajeno u cigaretama za jednokratnu upotrebu) koji mogu dodati i metale.

Prisutnost metala ipak ne znači mnogo. Bitna je razina na kojoj su prisutni, jer metali – kao i sve ostalo – poštuju prvo pravilo toksikologije: “Doza čini otrov”.

Zapravo, neki od metala koji se nalaze u parama e-cigareta, poput bakra, otrovni su na visokim razinama, ali esencijalni nutrijenti u manjim količinama. Količina metala u pari daleko je ispod količine koju vaše tijelo zapravo treba apsorbirati svaki dan, a ni blizu nije potrebno da bude otrovno. Zapravo su između deset i 50 puta niže od dopuštene razine za inhalator za astmu.

Choose your Reaction!
Leave a Comment