TOP 10 DEZINFORMACIJA O E CIGARETAMA

TOP 10 dezinformacija o e cigaretama 3/4

2

E cigarete i klasične cigarete jednako stvaraju ovisnost

Ovo je alarmantna tvrdnja, ali i zagonetna jer se ne uklapa dobro u iskustvo mnogih ljudi. Različite su studije pokazale da su ključne mjere ovisnosti – na primjer, koliko brzo nakon buđenja poparite prvu paru e-cigarete, e cigarete imale znatno niži rezultat od cigareta. Drugim riječima korisnici e cigareta nisu toliko ovisni o njima koliko su korisnici cigareta ovisni o cigaretama.

Pa o čemu se ovdje radi?

Ispostavilo se da je istraživanje na kojem se temelje izvješća zapravo vrlo kvalitetno, ali to je čisto istraživanje kemije pare. Otkrili su da je većina nikotina u tekućini – i para – u obliku slobodne baze. Freebase nikotin tijelo lakše apsorbira od ostalih oblika, pa njegove veće razine čine isporuku nikotina učinkovitijom. Naravno, ako pokušavate prestati pušiti, zapravo želite da isporuka nikotina bude učinkovitija, a istraživanje na to nije dalo nikakve komentare; držalo se, sasvim opravdano, znanstvenih činjenica.

Da su autori htjeli mogli su istaknuti da je nikotin koji se koristi u e-tekućini potpuno istog farmaceutskog stupnja kao onaj koji se koristi u flasterima, gumama i inhalatorima -a nikotin u farmaceutskoj bazi je slobodna baza. Mediji su jednostavno odlučili prikazati ovo kao lošu stvar, jer…

Nikotin stvara jednaku ovisnost kao teške droga

Opće je prihvaćena činjenica da je nikotin jedna od droga koje stvaraju najveću ovisnost. Mnogo toga jednostavno se svodi na povezanost s pušenjem. Većina istraživanja o nikotinu provedena su u kontekstu zapaljenog duhana i nema sumnje da duhanski dim izaziva veliku ovisnost.

Ipak, nije tako lako reći istu stvar o nikotinu. Prvo zato što jednostavno nije bilo ni približno toliko istraživanja o čistom nikotinu, a drugo zato što provedene studije ne ukazuju baš na to da stvara veliku ovisnost. Postoje etička pitanja koja otežavaju testiranje ovisnosti na ljudima; ne možete riskirati da sve svoje ispitne subjekte pretvorite u ovisnike. Ipak, postoje neki odgovori u znanstvenoj literaturi.

Na primjer, jedno je istraživanje testiralo učinkovitost nikotina za usporavanje kognitivnog pada povezanog sa starenjem, što je značilo da su ispitanici (koji nikada nisu pušili) nosili visoke doze nikotina svaki dan tijekom šest mjeseci. Na kraju pokusa nitko nije pokazao simptome ustezanja niti je nastavio koristiti nikotin. Drugim riječima, oni nisu postali ovisnici.

Studije na životinjama došle su do sličnih rezultata. Moguće je da su štakori ovisni o dimu cigareta, ali ako im tada date izbor kockica šećera prožetih nikotinom i kockica šećera s okusom duhana, gotovo uvijek idu na okus duhana.

U biti, ovisnost o čistom nikotinu nije jasna. U kombinaciji s drugim kemikalijama koje se nalaze u dimu cigarete, poput inhibitora monoaminooksidaze, izaziva veliku ovisnost. Samostalno? To je otvoreno pitanje. A ako znanost uopće ne zna stvara li kao takav ovisnost, postoji očit problem s kvantificiranjem ovisnosti.

Choose your Reaction!
  • Nekada mi je prva stvar ujutro bila zapaliti cigaretu. I danas mi je prva stvar uvući jedan puf iz e-cigarete ali ne odmah popariti sve u tanku. Nikotin vjerojatno stvara ovisnost ali ni izblizu nije tako opasan kao drugi sastojci koji se nalaze u analognim cigaretama.

  • “koliko brzo nakon buđenja poparite prvu paru e-cigarete”
    Osobno, nakon buđenja otkako sam na Vapeu, prvo obavim sve jutarnje “rituale” 😉 , jutarnju higijenu pa onda uzmem šalicu kave, čak češće čaja ili vode i sjednem za računalo. Uzmem mod u ruku pa ga tako vrtim jedno 10-20 minuta u ruci, i tek nakon toga izvučem koji Puff.
    Dok u ono vrijeme dok sam bio dimnjačar, ne bih dobro ni ovorio oči, već bi bila pljuga u čvaljama.
    Da ne govorim koliko se sad bolje osjećam ujutro nego prije 😉

Leave a Comment