Trebate li se brinuti zbog pasivnog vapinga?

Budući da su e-cigarete dostupne u Sjedinjenim Državama i Europi tek nešto više od 10 godina, ne razumijemo u potpunosti dugoročne učinke vapinga na korisnike.

Međutim, znamo dovoljno o vjerojatnim zdravstvenim rizicima vapinga – na temelju sigurnosnih profila uključenih kemikalija – da bismo razumjeli da vaping sigurno ne predstavlja rizik za korisnike tako velik kao rizik od klasičnih cigareta.

Možda zapravo znamo više o rizicima za promatrače nego za same vapere. Na temelju standarda za izloženost na radnom mjestu udahnutim kemikalijama i metalima, znanstvenici mogu procijeniti mogu li toksični sastojci prisutni u pari učiniti vaping štetnim za pasivne vapere.

Za sada nema dokaza da je pasivan vaping ozbiljna prijetnja zdravlju promatrača koji ne puše/ne pare.

Što je pasivan vaping?

Para iz druge ruke (koja je tehnički aerosol) je para koju korisnik e-cigarete izdahne u atmosferu. Poput pasivnog dima, zadržava se u zraku dovoljno dugo da će svatko u istoj prostoriji (pod pretpostavkom da je soba dovoljno mala) vjerojatno udahnuti dio izdahnutog aerosola. Kao što naziv govori, promatrači ne udišu pasivni dim – jer para rabljenih e-cigareta jednostavno nije dim.

Dim je produkt izgaranja. Spaljivanje bilo koje tvari vatrom – uključujući drvo, lišće, zgradu ili bilo koji biljni materijal, uključujući duhan – proizvodi hlapljive plinove, kancerogene čvrste čestice, ugljični monoksid i mješavinu opasnih nusproizvoda koji se u dimu cigarete naziva katran. Pasivno pušenje nije toliko opasno kao udisanje izravno iz cigarete, ali redovito i dugotrajno izlaganje dimu smatra se ozbiljnom opasnošću.

E-cigarete zagrijavaju e-tekućinu pomoću male metalne zavojnice smještene u atomizeru, a toplina pretvara e-tekućinu u paru koju vidite. Para e-cigarete ne sadrži ugljični monoksid ili katran, a čestice u aerosolu su tekuće, a ne čvrste. Opasne kemikalije i metali nalaze se u parama, ali samo u malim količinama. Razine otrovnih tvari male su u usporedbi s onima koje se nalaze u dimu, što znači da su opasnosti od rabljenog vapinga manje značajne.

Što je u izdahnutoj pari?

Ako naiđete na ljude koji vejpaju u kući, sva rabljena para koju vidite izlazi iz usta vapera u prostoriji. Ne postoji bočni tok “vape dima” kao što postoji bočni tok duhanskog dima iz cigareta – nema stalne emisije pare koja se izlijeva iz uređaja kada se ne koristi. Korisnik mora udahnuti da bi proizveo paru. A dok vaper izdahne, para sadrži mnogo manje svih tvari koje su bile u udahnutoj pari, jer većinu apsorbiraju usta, grlo i pluća korisnika. Jednostavno nema dovoljno ionako oskudnih otrovnih tvari koje bi nas mogle zabrinjavati.

Osim propilen glikola i glicerina (PG i VG) – dva glikola koja čine bazu gotovo svih e-tekućina – ono što vaperi izdišu u zrak ne sadrži visoke razine ničega. Kako toksikolog sa Sveučilišta Drexel Igor Burstyn kaže, dok sadržaj pare e-cigarete koju udahnu korisnici “opravdava nadzor”, postoji toliko malo onečišćenja u izdahnutoj pari da je malo vjerojatno da postoji rizik za prolaznike.

Ono što se ne udahne vrlo brzo pada na tlo. Oni koji se bave “nikotinom iz treće ruke” – neapsorbiranim nikotinom koji pada na podove i namještaj – mogli bi biti razlog da ne pušite oko djece ili kućnih ljubimaca koji bi mogli lizati površine. Ali u taloženom ostatku nije ostalo puno nikotina. Prema studiji Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu iz 2016. godine, 93,8 posto udahnutog nikotina zadržava korisnik i nije dio izdahnute pare.

“Nikotin iz izdahnute pare može se taložiti na površinama, ali na tako niskim razinama da ne postoji vjerojatan mehanizam pomoću kojeg bi takve naslage mogle ući u tijelo u dozama koje bi uzrokovale fizičku štetu”, istaknuli su istraživači Royal College of Physicians u sveobuhvatnom izvještaju te organizacije za 2016. pregled znanosti o e-cigaretama.

Čini se da čestice vapinga, koje su tekuće, a ne čvrste poput čestica dima, uopće ne utječu na kvalitetu zraka. U studiji Sveučilišta California-San Diego iz 2017. koja je analizirala zrak u 193 obiteljske kuće s niskim primanjima, istraživači su otkrili da pušenje duhana ili marihuane, kuhanje i paljenje svijeća utječu na broj čestica u kućama. Ali vaping nije imalo mjerljiv učinak na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru.

Čak su i studije zraka u vape trgovinama pokazale da su razine otrovnih tvari ispod granica profesionalne izloženosti. Zapravo, Nacionalni institut za sigurnost i zdravlje na radu (NIOSH—agencija CDC) otkrio je da su čak i u trgovini u kojoj je 13 kupaca tijekom dana parilo e-cigarete, kemikalije arome i formaldehid izmjereni u zraku bili ispod dopuštenih granica izloženosti, a nikotina praktički nije ni bilo u uzorcima.

Je li pasivan vaping opasan?

U ažuriranom Pregledu dokaza javnog zdravlja Engleske iz 2018., stručnjaci agencije analizirali su nekoliko novih studija o pasivnoj izloženosti koje su objavljene od izvornog PHE izvješća o e-cigaretama iz 2015. Zaključili su – opet – da “do danas nije bilo identificiranih zdravstvenih rizika pasivnog vapinga za prolaznike”.

Studija Igora Burstyna o mogućim opasnostima rabljenog vapinga pokušala je “procijeniti potencijalnu izloženost aerosolima proizvedenim elektroničkim cigaretama i usporediti te potencijalne izloženosti sa standardima izloženosti na radnom mjestu”. Njegov zaključak: “Izloženost promatrača ne predstavlja nikakvu očitu zabrinutost.”

Znači li to nužno da bi vaperi trebali slobodno vejpati posvuda bez obzira na želje drugih? Ne!

Čak i ako se ne može dokazati da je pasivno puffkanje štetno za druge, brige obitelji i prijatelja moraju se poštivati. Očito, ako se supružnik ili posjetitelj protive, vaperi bi trebali biti ljubazni i ne koristiti e-cigarete u njihovom prisustvu. Jasno je da ako netko u kući ima astmu ili neku drugu respiratornu bolest, pasivni vaping je najbolje je izbjegavati jer znamo da PG i neke arome mogu iritirati dišne ​​putove.

Djeca, naravno, ne mogu donijeti informiranu odluku o tome što dišu, pa bi vaperi trebali sami procijeniti žele li pariti ispred djece, pogotovo u veoma ranoj dobi kada se možda još ne zna točno ima li dijete nekih preosjetljivosti.

Choose your Reaction!
  • Ja se osobno ne brinem. Jedino ja parim u kućanstvu, a i kad parim ne ispuhujem paru prema nikome od mojih ukućana i uglavnom parim u jednoj prostoriji gdje nitko ne zalazi.
    Veći problem je što ova moja tri dimnjačara ispuhuju duhanski dim posvukud. I to im ne smeta, pa onda ni ovo malo pare koju ja proizvedem ne bi trebalo biti nikome na smetnju.

Leave a Comment