ZANIMLJIVOSTI O HRANI – 3. DIO

0

Ispada da nam ništa nije interesantno kao hrana, ali donosimo još jedan dio svjetskih povijesnih činjenica koje su bile suviše zanimljive da bi ih izostavili. 

Hamburger je izumljen u Kini 

Rou jia mo, ukusni kineski ulični zalogaj koji stavlja meso u kruh postoji od 200. godine prije Krista. To ga čini najstarijim hamburgerom na svijetu, naslov na kojem vjerojatno zavidi svaki drugi burger na Zemlji. 

Međutim, prema Jia Zhigangu, izvanrednom profesoru na Povijesnom fakultetu na Sveučilištu Northwest u Xi’anu, glavnom gradu pokrajine Shaanxi, najraniji zapis mesa u sendviču između peciva pronađen je u dokumentima iz dinastije Tang (618-907. godine). . 

“Sendvič s mesom nastao je u kraljevskoj palači, a zatim se proširio među ljudima… S obzirom na učinak slavnih i ukusan okus, ubrzo je postao popularan u području Guanzhong (prosperitetno područje u Shaanxiju)”, rekao je Jia. 

Mnogo je tvrdnji o podrijetlu hamburgera. Najranije poznato novinsko izvješće na tu temu pojavilo se u Chicago Daily Tribuneu 1896. godine, više od 1000 godina nakon što su sendviči s mesom izumljeni kao kraljevski zalogaj u Kini. To može objasniti zašto Huffington Post naziva rou jia mo “prvim hamburgerom na svijetu”. 

Velika Britanija je imala ljude koji su bili plaćeni da jedu grijehe 

Sin eater je u jednom trenutku bio stvarni posao u Ujedinjenom Kraljevstvu. Te bi jadne nesretne duše konzumirale kruh koji je stavljen na prsa nedavno preminulih ljudi. Smatralo se da kruh upija grijehe osobe i prenosi ih na onoga tko ga konzumira. 

Jedači grijeha bili su društveni izopćenici jer se vjerovalo da nose bezbroj grijeha. Također su bili vrlo slabo plaćeni za užasan posao. I prije nego što pomislite da je to bilo davno, žderači grijeha bili su popularni u Ujedinjenom Kraljevstvu od 18. stoljeća do početka 20. stoljeća – tako je, posljednji poznati sin eater umro je 1906. godine. 

Ribari na Tajvanu koriste vatru kao mamac

Jinshan, Tajvan ima jedinstvenu tradiciju vatrenog ribolova, tehniku ​​u kojoj se baklja od bambusa napunjena sumpornim plinom baca u vodu u noći bez mjeseca. Vatra privlači male ribe na svjetlo, olakšavajući ribarima da jednostavno zabace svoje mreže za isplativ ulov. 

Tehnika koju je prvo izumilo pleme Pingpu, postoji opasnost da se izgubi u modernosti. Kao odgovor, lokalna uprava počela je organizirati godišnji Jinshan Fire Fishing Festival gdje ljudi mogu vidjeti vizualno impresivnu tradiciju. 

Perzijanci su imali hladnjake već 400. godine p.n.e

Ako mislite da je sladoled moderan izum, razmislite ponovno. Perzijanci su otkrili svoj led tisućama godina prije nego što su se pojavili struja i hladnjaci. 

Ledene sobe, zvane yakchals, koriste se inženjeringom za dovođenje vode iz podzemlja u divovsku stošnu strukturu. Kroz arhitektonski dizajn i ventilaciju, temperature su održavane dovoljno niske da se voda pretvori u led. 

Od ovog su se leda pripremale slatke poslastice, ali su se prostorije koristile i za pohranjivanje hrane koja bi se lako mogla pokvariti, na isti način na koji koristimo naše hladnjake. Neke od ovih struktura još uvijek možete vidjeti u Iranu. 

Pepsi i Sovjetski Savez trgovali su gaziranim pićem za ratne brodove 

Evo još jedne činjenice iz Sovjetskog Saveza. Tijekom Hladnog rata, Pepsi je pregovarao o monopolu na američko gazirano piće na tom teritoriju i bio je plaćen u ratnim brodovima. 

Koliko god apsurdno zvučalo, ovo je pravi djelić povijesti. Budući da se sovjetski rublji nisu mogli koristiti izvan SSSR-a, Pepsi je morao pronaći različite načine da dobije plaću, često razmjenjujući robu. Godine 1989. Pepsi je plaćen sa 17 ratnih brodova koje je potom prodao norveškoj tvrtki zbog dijelova. 

Tags: ,
Choose your Reaction!
Leave a Comment