CDC POTVRĐUJE: EVALI UZROKUJE ILEGALAN THC – A NE VAPE OPĆENITO

2

EVALI označava ozljedu pluća uzrokovanu upotrebom e-cigareta. Izvorno je bio poznat kao VAPI (plućna bolest povezana s vapingom). Novo ime je odgovor na sve veći broj slučajeva teških plućnih bolesti povezanih s korištenjem e-cigareta i proizvoda za vaping, a prvi su identificirani tijekom 2019. Ipak, nakon par godina nagađanja što uzrokuje ovaj fenomen, Centar za kontrolu bolesti (CDC) je napokon potvrdio da nije problem u parenju kao takvom.  

Znanstvenici skaču u obranu vapinga

U postu na svojoj blog stranici, profesor na Odjelu za zdravstvene znanosti u zajednici na Školi javnog zdravlja Bostonskog sveučilišta, dr. Michael Siegel, izrazio je svoju frustraciju: “CDC najavljuje prijelomne vijesti koje sam prepoznao i prijavio prije dva mjeseca”. 

Siegel je podijelio da, u skladu s prethodnim istraživanjima, dokazi upućuju na konzumaciju acetatnog ulja vitamina E. 

“Testirali su uzorke plućnog tkiva od 29 pacijenata i u svih 29 (100%) pronađeno je da sadrže vitamin E acetatno ulje. Ovo otkriće predstavlja veliki napredak iz četiri razloga: 

  1. Ulje acetata vitamina E otkriveno je u stvarnom plućnom tkivu pacijenata. 
  1. Ulje acetata vitamina E otkriveno je u svakom uzorku plućnog tkiva ovih 29 pacijenata. 
  1. Uzorci su došli iz 10 različitih država, što potvrđuje da se čini da epidemija ima zajednički uzrok, a ne geografske varijacije. 
  1. Troje pacijenata čiji su uzorci pluća otkrili acetat vitamina E izvijestili su da su koristili samo proizvode koji sadrže nikotin, potvrđujući na taj način da postoji značajno nedovoljno prijavljivanje što može objasniti zašto oko 11% pacijenata ne prijavljuje konzumaciju THC-a.” 

Što to znači?

U skladu s gore navedenim, studijom objavljenom u New England Journal of Medicine prošlog rujna, istraživači su naglasili da, iako su u malom postotku slučajeva pod istragom, sudionici tvrdili da koriste samo nikotin, a ne THC, vrlo je vjerojatno da iz očitih razloga možda nisu bili voljni priznati korištenje ilegalnih droga. A ovo najnovije izvješće CDC-a upravo to potvrđuje. 

“Ovo je značajno jer, iako nisu svi bolesnici priznali da su koristili THC vape, nalaz vitamina E acetata u njihovim plućima u biti dokazuje da su doista koristili THC ulja”, rekao je Siegel pozivajući se na najnovija otkrića. “To ne znači da su lagali; možda jednostavno nisu znali što se nalazi u proizvodu koji su koristili, pogotovo jer se većina tih proizvoda kupuje na crnom tržištu ili dobiva od prijatelja ili dilera”, dodao je. 

Profesor je dodao da je u ovoj fazi imperativ da se testiraju sve tekućine THC-a. “Svaka bi država trebala odmah zahtijevati testiranje svake legalne tekućine za isparavanje THC-a na acetat vitamina E prije nego što se nađe na policama (ili ostane na policama), osim ako ne postoji neki drugi definitivni mehanizam koji osigurava da proizvod ne sadrži vitamin E acetatno ulje.” 

Osim toga, imperativ je da kreatori politike sada preuzmu inicijativu da ponište svu štetu koja je učinjena povezivanjem plućne bolesti s vapingom. “U ovom trenutku, vrijeme je da kreatori državne politike i političari odmah prekinu svoje miješanje ove epidemije s problemom korištenja e-cigareta za mlade. Vrijeme je da svi kreatori politike, zdravstvene agencije i zdravstveni djelatnici odmah prestanu tvrditi ili implicirati da legalne e-tekućine koje sadrže nikotin imaju ikakve veze s epidemijom.” 

Choose your Reaction!
  • gotovo sam siguran da se nitko od širitelja “panike” iz medija neće ispričati zbog naklapanja kako je isključivo vape kriv za to, a još manje da će prenjeti ovakvu vijest…

Leave a Comment